Byta till arbetsgivare med annan pensionslösning

Jag fick en fråga från Danne (inte vår pensionsexpert Danne:-)) som berättade att hans arbetsgivare, som inte har kollektivavtal, har blivit uppköpt av ett bolag som har ITP. Nuvarande arbetsgivare har en pensionsplan som är bättre än ITP1, som blir aktuellt hos den nya arbetsgivaren, så han vill gärna behålla den gamla lösningen. Han undrar nu om det är möjligt och i så fall hur han ska gå tillväga,

Svaret är ja – det är möjligt, om han kommer överens med sin arbetsgivare att få behålla den gamla lösningen. Han måste dock skriva under att han frånsäger sig kollektivavtalsgarantin för framtiden hos Collectum, vilket innebär att han inte kan åberopa sin rätt gentemot ITP-planen ifall arbetsgivaren av någon anledning inte sköter sig. Det kan också bli problem i framtiden att komma tillbaka till ITP, lite beroende på situation.

Vill han äta kakan samtidigt som han har den kvar, alltså få tillgång till kollektivavtalsgarantin samt de upphandlade prispressade produkterna utan att förlora mervärdet i den nuvarande försäkringen, kan han be arbetsgivaren att komplettera inbetalningarna till hans ITP1 så att den blir likvärdig hans gamla lösning.

Se där ett litet tips så här på fredagseftermiddagen:-)

Trevlig helg!

Av |2017-03-24T14:12:49+00:0024 mars, 2017|Okategoriserade|9 kommentarer

9 Comments

 1. Arvid 2 maj, 2018 vid 16:57 - Svara

  Hej,
  Jag bytte arbetsgivare för åtta månader sedan. I och med det bytte jag också pensionslösning från ITP1 till ITP2, eller rättare sagt till Alternativ ITP/Tiotaggarlösning. Under mitt arbetsliv har jag skiftat mellan de två lösningarna. Om jag stannar kvar mina återstående 14 år i ITP2 kommer jag upp i 352 intjänade månader.
  Men när jag tittar på pensionsprognosen i minpension.se så ser jag att min prognostiserade pension minskat med ett antal tusenlappar.
  Vad jag har förstått från min pensionsmäklare så ska min pensionslösning vara bra på det sättet att det sätts av mer pengar nu jämfört med om jag hade haft ITP1.
  På minpension.se så är den nuvarande tiotaggar-delen med, så det verkar inte vara något som saknas i prognosen.
  Skiftar jag till ITP1 i pensionsprognosen på minpension.se, men låter övriga parametrar vara samma, så hoppar pensionen upp med ett antal tusenlappar igen.
  Dvs det verkar vara direkt kopplat till ITP1 kontra ITP2/Alternativ ITP.
  Kan det vara så att pensionsprognosen stämmer?
  Och kan jag i så fall göra något åt det utan att behöva byta arbetsgivare?

  • Anna Allerstrand 4 maj, 2018 vid 08:50 - Svara

   Hej!
   Jag förstår att det är förvirrande med olika bud. Det som är avgörande är vilken premie som du har avtalat om i din tiotaggarlösning. När du vet hur mycket som avsättst kan du kontakta Alecta så kanske de kan hjälpa dig med en beräkning. Då kanske du också får svar på varför det skiljer sig så mycket åt i de olika prognoserna.
   Lycka till och trevlig helg!

 2. Lena Jarheim 16 januari, 2018 vid 21:02 - Svara

  Hej!
  Jag har itp2 och ser på ”min pension” 3260kr/månad”
  Vad innebär det?

  Jag bytte arbetsgivare i höstas och har nu itp1. Har det nån betydelse för storleken på pensionen? Fyller 60 i år?

  • Anna Allerstrand 17 januari, 2018 vid 11:39 - Svara

   Hej Lena!
   Din ITP2 ligger sannolikt nu i så kallat fribrev, det vill säga att det inte kommer in några nya pengar i den utan man ser hur mycket som betalats in och beräknar vad det blir i månatlig pension, 3 260 kronor i det här fallet. sen tillkommer allmän pension, eventuell annan tjänstepension och privat sparande. Om du nu har ITP1 istället så innebär det att du vet hur mycket som sätts av till din ITP1 men du vet inte hur mycket det sen blir i pension. Det kapital inklusive värdeökning du får inbetalt till den dagen du slutar jobba blir ditt pensionskapital.

 3. Petra Kreij 23 april, 2017 vid 11:04 - Svara

  Hej, jag har haft 10-taggarlösning i ca 10 år men nu bytt arbgivare och därmed gått tillbaka till ITP2 med möjlighet att få byta till ITP1.
  1. Hur kommer min totala pension att påverkas då jag haft ITP2 först hos ett antal arbgivare under ca 10 år, bytt till 10- taggare hos en arbgivare under ca 10 år och nu gått tillbaka till ITP2 hos min senaste arbgivare?
  2. Bör jag stanna i ITP2 eller byta till ITP1?

  • Anna Allerstrand 24 april, 2017 vid 09:43 - Svara

   Hej Petra!
   För att få en överblick så kan du logga in på minpension.se, där ser du hur dina olika pensionsdelar ser ut, både den del som ligger i ITP2 och din tiotaggarlösning. När det gäller din fråga ifall du ska ligga kvar i ITP2 eller gå över till ITP1 hos din nya arbetsgivare är det svårt att med säkerhet veta vilket som är bäst, men i det fall du beskriver ser förutsättningarna gynnsammast ut att behålla ITP2. Du kan ju höra med Alecta också, de kan ge dig mer information kring hur du ska tänka.
   Lycka till!

  • Martin 1 oktober, 2018 vid 16:14 - Svara

   Hej, @Petra Kreij om du haft en 10-taggarlösning i tio år och sedan går tillbaka till ITP2 och får full tjänstetid så måste jag säga grattis. Din optimering av ITP går förmodligen inte att göra bättre. Fulla förmåner inom ITP2 plus premier från en tiotaggarlösning.

   • Patrik 18 december, 2018 vid 12:01 - Svara

    Hej Martin och Anna,

    Jag är i ungefär samma situation som Petra. Jag är idag 48 år och har haft Alternativ ITP (”10-taggarlösning”) sedan 2007 hos en och samma arbetsgivare. Har sedan någon månad tillbaka ny arbetsgivare. Enligt Collectum är jag nu tillbaka i ITP2 (vilket tydligen har skett per automatik). Av den rådgivare/placerare (S&P) jag hade innan via min förra arbetsgivare så valde jag 100% förvaltning eftersom jag insåg att jag inte hade kunskapen eller tid att göra det bättre själv. Men det har så klart kostat någonstans. Å andra sidan så ser utvecklingen på placeringarna ha varit god.

    Jag har genom min nya arbetsgivare möjlighet att välja en 10-taggarlösning på nytt, men är mycket osäker på vad som är det rätta? Är det dumt att välja en sådan igen i min ålder? Ska jag helt enkelt ligga kvar på min ITP2?

    En annan fundering jag har är vad som nu händer med de placeringar som har gjorts i den alternativa ITP’n (under min förra anställning)? Så vitt jag förstår så ligger de fortfarande kvar och förvaltas (?). Kan jag göra något åt det? Kan jag ens plocka ut de pengarna?

    Hittade en hel del matnyttigt här:
    https://www.ptk.se/sakfragor/pension-och-forsakring/forsakringsinformator/checklista-10-taggarlosning/

    Tacksam för konstruktiva svar.

    • Anna Allerstrand 7 januari, 2019 vid 14:43 - Svara

     Hej Patrik!
     Om jag börjar med din sista fråga angående ditt så kallade fribrev, alltså de ”gamla” pengarna. Du måste själv kolla vilka villkor som gäller i den försäkringen, det kan vara så att dina möjligheter till flytta och byten är begränsade. Du kan tidigast plocka ut denna försäkring tidigast vid 55 års ålder, i pensioneringssyfte, som alla andra försäkringar.
     Vad gäller frågan om ITP2 eller tio-taggarlösning så är det oftast fördelaktigast att ligga kvar i ITP2 om du har den möjligheten. Den största orsaken till det är att det är svårt att få till en avkastning som motsvarar det pensionslöfte ITP2 ger.

Lämna en kommentar