Löneväxling ger tillskott i den framtida skattkistan

Jag får en hel del frågor om pension i allmänhet men ITP i synnerhet så klart. Vissa frågor är av återkommande karaktär och sånt som jag har pratat om tidigare men som jag tycker är värda att lyftas igen. Löneväxling som jag skrev om för precis på dagen 1 år sedan är precis en sådan fråga.

Kristina hörde av sig och berättade att hennes arbetsgivare tänkte erbjuda löneväxling mot pensionsavsättning och nu ville hon stämma av med mig så att de inte missar någon viktig punkt.

Så här tycker vi att en löneväxlingspolicy ska se ut:

 • En överenskommelse om löneväxling ska vara skriftlig och det ska framgå när och vid vilka situationer du som anställd kan säga upp eller ändra växlingen, så att inte bindningstiden blir för lång.
 • Det bör också framgå att det är lönen före löneväxlingen som ligger till grund för lönerevisionen.
 • Arbetsgivaren ska anmäla lön före löneväxlingen till Collectum så du inte förlorar intjäning till tjänstepensionen om du har ITP2. För dig som har ITP1 ska arbetsgivaren betala in en kompletterande premie för att du inte ska förlora på växlingen.

Det finns många fler saker att tänka på och det viktigaste hänger ihop med lönen. Att växla en del av lönen till förmån för en extra pensionsavsättning är bara lämpligt för den som, efter växlingen, har en inkomst på 41 400 kronor för 2017 (8,07 inkomstbasbelopp). Där är nämligen taket för intjänande till allmän pension. Det är också viktigt att känna till att ersättningarna vid sjukdom påverkas av löneväxling och att hålla koll på att premiebefrielseförsäkring ingår.

Här kan du läsa mer om löneväxling och vad som är viktigt att veta

Av |2017-10-26T14:10:30+00:0026 oktober, 2017|ITP|6 kommentarer

6 Comments

 1. Maths 18 mars, 2018 vid 11:12 - Svara

  Hej,

  Jag har en fråga kring just löneväxling. Jag har läst på så mycket som möjligt och följt de checklistor som jag hittat. Dock vill inte min arbetsgivare betala ut mellanskillnaden (~6%) direkt utan sätta över hela sociala avgifterna till mig (31,42%) för att vid pension betala ”pensionsskatten” (24,26%) på bruttobeloppet vid uttag. De menade att detta är mer lukrativt och den större insättningen fungerar som en hävstång.

  Dock blir 24,26% avdrag på den högre summan större än insättningen (31,42) på den lägre? Jag försökte simulera detta med ränta-på-ränta-effekten också, vilket gav mig samma svar. Att det blir mindre lukrativt än att få mellanskillnaden utbetald direkt (5,7%).

  Hur ser du på saken?

  Tack!

  • Anna Allerstrand 19 mars, 2018 vid 13:06 - Svara

   Hej!
   Ett sånt här upplägg som du beskriver låter krångligt för arbetsgivaren och i praktiken innebär det att arbetsgivaren får ett livslångt åtagande mot sina anställda. Upplägget låter som en lösning en försäljare/rådgivare har föreslagit. Eftersom avsättningen i pengar blir högre blir också provisionen högre och all risk läggs på den anställde. Ofta utgår en sådan här lösning på antaganden om en viss, troligen rätt hög, avkastning och ofta saknas en analys kring hur utfallet blir om avkastningen blir lägre. Jag delar för övrigt din ekonomiska analys och ytterligare än faktor är att avkastningsskatten på en kapitalförsäkring är högre än i en pensionsförsäkring.

   • Maths 20 mars, 2018 vid 08:28 - Svara

    Hej,

    Ett stort tack för att du tog dig tid. Jag uppskattar det verkligen!

    Jag hoppas du får en fin dag:)

    • Anna Allerstrand 20 mars, 2018 vid 09:35 - Svara

     tack detsamma 🙂

 2. Per 1 mars, 2018 vid 14:37 - Svara

  Hej!
  Du skriver ”För dig som har ITP1 ska arbetsgivaren betala in en kompletterande premie för att du inte ska förlora på växlingen.”

  Hur stor del av löneväxlingsbeloppet bör denna vara?

  mvh
  Per

  • Anna Allerstrand 5 mars, 2018 vid 10:11 - Svara

   Hej Per!
   Inom ITP1 måste arbetsgivaren anmäla den lön som gäller efter löneväxlingen till Collectum. Men arbetsgivaren fortsätter att betala in samma premie som före löneväxlingen, det vill säga det görs ett tillägg på inbetald premie.

Lämna en kommentar