Skillnaderna mellan ITP1 och ITP2

Jag fick en fråga från Martin som skulle byta arbetsgivare och därmed gå från ITP 2 till ITP 1, han undrade över skillnaderna mellan de två tjänstepensionsplanerna.

Det är ett viktigt frågetecken att räta ut eftersom skillnaderna är stora vad gäller den egna ålderspensionen. De övriga försäkringarna – sjukförsäkringen och de valbara efterlevandeskydden är i princip desamma likaså den obligatoriska Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL).

Så här fungerar ITP 1

• Enligt huvudregeln gäller ITP 1 om du är född 1979 eller senare. Men det finns undantagsregler som gör att även personer födda före 1979 kan omfattas av ITP 1.
• Du börjar tjäna in ITP 1 från det du fyllt 25 år.
• ITP 1 är helt premiebestämd vilket innebär att du som anställd får motsvarande 4,5 procent av lönen upp till drygt 40 000 kronor i månaden att placera själv. För lön däröver är avsättningen motsvarande 30 procent.
• Varje månad räknas separat, vilket innebär att till exempel retroaktiva löneökningar och bonusar kan ge betydligt högre pensionsavsättningar.
• De avsatta pengarna kan placeras i de bolag och produkter som parterna har upphandlat. Hälften av pengarna måste dock placeras i en traditionell försäkring. Gör du inget val placeras pengarna i Alecta.

Så här fungerar ITP 2

• Enligt huvudregeln gäller ITP 2 den som är född 1978 eller tidigare. Personer födda 1979 eller därefter kan aldrig omfattas av ITP 2.
• Den som har ITP 2 började tjäna in den när den fyllde 28 år
• ITP 2 är till största delen förmånsbestämd, vilket innebär att du kommer att få en procentsats av din lön i pension. Det är alltså viktigt du har en bra lön i slutet av karriären. Du kan inte påverka placeringen själv utan Alecta förvaltar pengarna.
• Under förutsättning att du jobbar 30 år och går i pension med ITP 2 kommer du, lite förenklat, att få 10 procent av din slutlön i pension upp till cirka 40 000 kronor i månaden. För lön däröver får du 65 procent i pension upp till drygt 1,2 miljoner kronor om året. Har du ännu högre lön blir procentsatsen lägre för överstigande del.
• En mindre del av ITP 2 är premiebestämd vilket innebär att du som anställd får motsvarande 2 procent av din inkomst att placera själv om du vill.
• De avsatta pengarna kan placeras i något av de bolag och produkter som parterna har upphandlat. Gör du inget val placeras pengarna i Alecta.


Vill du veta mer om ITP kan du gå in på Collectums hemsida, där kan du också läsa mer om vad du som sparare behöver tänka på efter den senaste upphandlingen av valbara pensionsbolag.

Vill du ha råd kring hur du ska placera dina ITP-pengar eller vill veta vad du behöver tänka på kring ekonomisk ersättning till din familj när du går bort är ett besök på Rådgivningstjänst.se att rekommendera.

Av |2019-02-14T15:09:52+00:0010 oktober, 2018|Tjänstepension|13 kommentarer

13 Comments

 1. Micke 16 januari, 2019 vid 10:49 - Svara

  Hej!

  Har idag itp2 och är 55 år gammal. Funderar på att byta jobb, vilket skulle medföra att jag i så fall går över till itp1.
  Detta kommer dock (enligt det jag lyckats hitta på nätet) med stor sannolikhet att leda till en försämring av pensionen.

  Hur skall man räkna för att hitta en modell där den nya arbetsgivaren kan kompensera pensionsinbetalningarna på ett sådant sätt att man slipper oroa sig för en försämrad pension?
  Finns det någonstans man kan vända sig för att få hjälp med att reda ut detta?

  Jag kan för övrigt tycka att det är märkligt att man har ett system där det är arbetsgivarna som styr vilken pensionsplan de anställda har…

 2. Syster Mattias 30 december, 2018 vid 14:38 - Svara

  En liten fråga för oss som jobbar i vården: Vi har en rätt rörlig arbetsmarknad, många byter jobb flera gånger i livet och kan därför växla mellan pensionsavtal (tex mellan privat vårdarbetsgivare och offentlig). Min nuvarande arbetsplats har bytt ägare, och nu står vi alla mellan att välja ITP1 (som de kommer att teckna) och ITP2 som jag har idag och kan välja att ha kvar.
  Det är alltså INTE troligt att jag kommer att stanna kvar i 30 år på samma arbetsplats, eller ens ha Collectum som avtalspension hela arbetslivet. Skulle ITP1 vara en bättre lösning för oss som har 2 nu?
  Mvh Sjuksköterska

  • Anna Allerstrand 7 januari, 2019 vid 14:33 - Svara

   Hej Mattias!
   Jag förstår din fråga men den är i princip omöjlig för mig att svara på eftersom jag, och ingen annan heller, vet hur framtiden ser ut. Men som tumregel är ITP2 oftast, för de som är födda före 1979, mest gynnsam men då under förutsättning att man omfattas av den under hela sitt arbetsliv. Och det är ju som du säger omöjligt att veta redan nu om du kommer att ha ITP2 resten av ditt yrkesliv. Med en bra avkastning kan dock ITP1 matcha ITP2 för de som är lite äldre, fast det går ju som sagt inte att veta på förhand.

 3. Marcus 6 november, 2018 vid 09:11 - Svara

  Vad händer om man slutar jobba vid 58? Då kan man ju ha full tjänstetid, 30 år. Men man har ingen lön vid 65. Vilken slutlön baseras då tjänstepensionen på?

  • Anna Allerstrand 6 november, 2018 vid 12:06 - Svara

   Hej Marcus!
   Avtalstiden inom ITP 2 är 28-65 år. Det innebär att arbetsgivaren har 37 år på sig att betala din pension som är fullt betald när du fyller 65 år. Alltså kan du inte gå i pension vid 58 år och få full ITP 2. Väljer du att gå i pension vid 58 års ålder, tittar man på hur mycket pengar som har betalats in till din ITP2 och ser helt enkelt hur mycket de pengarna räcker till.
   Vill du ha beräkningar kring din pension kan du kontakta Alecta så kan de säkert hjälpa dig.

   • Mikael 12 november, 2018 vid 16:14 - Svara

    Så du menar alltså att det skiljer i pension beroende på när man arbetar mellan 28 och 65? Säg att man tex tjänar 40000kr i månaden hela livet (som exempel, inte så troligt egentligen), efter 30 år har man full tjänstetid. Men det skiljer alltså om man arbetar mellan 28-58, eller 35-65år? Det står ju ingenstans att man måste arbeta 37 år som skriver här, ITP2 skall ju fullbelagd efter 30år.

    • Anna Allerstrand 13 november, 2018 vid 10:50 - Svara

     Arbetsgivaren har 37 år på sig, mellan 28 och 65 alltså, att betala dina 30 år som är full tid så att säga. Du kan alltså vara utanför ITP under 7 års tid och ändå få full pension. När du är 58 år är inte din pension färdigbetald.

     • Marcus 21 november, 2018 vid 16:32

      Så då spelar det roll på vilket sätt/när man är utanför ITP? Om man jobbar mellan 28 och 38, därefter studerar i 7 år, och sedan jobbar mellan 45 och 65, så har man full tjänstetid och får full tjänstepension?

      Men om man jobbar mellan 28 och 58, och därefter är tjänstedig till 65 och går i pension vid 65 så får man inte full tjänstepension?

     • Anna Allerstrand 23 november, 2018 vid 09:56

      Hej Marcus!
      Ja, så är det. Pensionsavtalet gäller mellan 28-65 år för den som har ITP 2. Om du går i pension före 65 år upphör arbetsgivarens ansvar att betala in premier till tjänstepensionen. Då tittar man hur mycket pengar som har inbetalats under årens lopp och pensionen beräknas utifrån det. Arbetar du fram till 65 år och har jobbat med ITP 2 i 360 månader får du en procentsats av din slutlön i pension. Du kan dock gå i pension vid 62 år och en månad och ändå få tjänstepensionen inbetald till 65 år som är ordinarie pensionsålder inom ITP. Då slutar visserligen arbetsgivarens ansvar men kollektiva fonder tar över inbetalningarna till tjänstepensionen de sista åren. Kontakta Alecta om du vill veta mer om hur det ser ut för din del.
      Trevlig helg!

 4. Reina Fjelde 18 mars, 2018 vid 09:12 - Svara

  Hej!

  Jag skulle vilja boka ett möte för att få råd om min pensionssituation.

  Jag är född 1972 och har IPT1 efter att mitt gamla företag blev uppköpt av ett annat större företag.

  Jag vill veta vad skulle utfallet ha blivit om jag istället omfattades av ITP2?

  • Anna Allerstrand 20 mars, 2018 vid 13:27 - Svara

   Hej!
   Jag har dessvärre ingen möjlighet att ge dig privat rådgivning kring din pension. Vilket utfall skulle bli om du hade haft fortsatt ITP2 beror på många olika faktorer. Möjligtvis att Alecta kanske kan ge dig besked, eller kontakta ditt fackförbund som du kan resonera med. Har du frågor av rent allmän karaktär får du gärna mejla mig. Vill du har rådgivning kring placeringen av din ITP1 eller vilka efterlevandeskydd som eventuellt kan vara aktuella för dig så kan jag rekommendera http://www.radgivningstjanst.se

  • Patrik 16 oktober, 2018 vid 17:30 - Svara

   Gå in på minPension.se där kan du simulera och se hur stor skillnaden hade blivit.

Lämna en kommentar