Vikarier tjänar också in tjänstepension

Det finns många ungdomar, vuxna också för den delen, som jobbar som vikarier under hela eller delar av yrkeslivet. Förr om åren så fick vikarier och timanställda inte samma förmåner som de som hade fast anställning, men nu är det mycket bättre.

I dag har vi ett nytt allmänt pensionssystem och även de kollektivavtalade tjänstepensionsavtalen är förändrade. I de nya systemen tjänar man i princip in pension direkt oavsett anställningsförhållande.

Den allmänna pensionen har ingen åldersgräns och pension tjänas in om årsinkomsten är högre än drygt 18 600 kronor (42,3 procent av prisbasbeloppet 2012).

ITP1 gäller från 25 år och från den månad anställningen börjar, oavsett om man jobbar på timme, är vikarie eller tillsvidareanställd.

För ITP 2 gäller att man som vikarie till exempel måste vara anställd i mer än tre månader för att försäkringen ska gälla, men då gäller den från första dagen. För att tjäna in ITP 2 måste man vara 28 år och arbetstiden ska dessutom vara mer än 8 timmar per vecka.

Även inom de andra kollektivavtalen gäller i princip samma sak, det vill säga i de nya systemen tjänar man in tjänstepension från första kronan.

Det kan vara bra att känna till!

Av |2018-05-23T15:01:52+00:001 mars, 2012|PTK|13 kommentarer

13 Comments

 1. Elizabeht 17 oktober, 2018 vid 14:29 - Svara

  Hej!
  Jag funderar på att säga upp mig (jobbar 80% i äldreboendeenhet i min kommun, utbildad Usk) och börja jobba som timvikarie i stället på bemaningen. Min fråga är om jag har rätt till pensionen eller om jag måste spara själv.
  Blir det på automatik om jag har rätt till oensionen eller måste säga till att de fixar det?
  Jag är 51 år gammal.

  Tack för svaret.

  • Anna Allerstrand 24 oktober, 2018 vid 11:04 - Svara

   Hej Elizabeht!

   Det är svårt att svara på om du tjänar in tjänstepension eller inte, Det beror på vilket avtalsområde du tillhör som timvikarie om det är kommunalt eller privat till exempel. Jag föreslår att du tar kontakt med ditt fackförbund och hör vad som gäller för dig. Allmän pension tjänar du in så snart du har en beskattningsbar inkomst.
   Lycka till!

 2. Annika 21 augusti, 2018 vid 23:06 - Svara

  Hej!
  Timanställd privat sedan oktober 2016. Plus tillsvidare anställd annan privat arbetgivare Blir 65 år feb 2019. Går i pension då.
  Tillhör alltså ITP2.
  Arbetsgivare vid timanställningen har inte anmält mig till ITP2. Har själv kontaktat lönehandläggaren. Först hade hon inte alla mina uppgifter bakåt. Sedan hade hon beräknat fel. Jag kontaktade Collectum och fick en länk att vidarebefodra till lönehandläggaren för ny korrekt beräkning ( arbetstid 8timmar/vecka)
  Sedan får jag svar från lönehandläggaren att hon kontaktat både Alecta och Collectum och skriver nu att jag inte anmälts till ITP2 alls pga av att jag anställdes mindre än 36 månader före min 65 års dag.
  Denna 36 månaders regel var det ingen som upplyste mig om då jag samtalade med Collectum.
  Detta är något helt nytt för mig. Kan heller inte hitta denna regel i Collectums anvisningar för arbetsgivaren. Är det någon specialregel?
  Det här känns märkligt.
  Min andra anställning som är tillsvidare har rapporterat in mig i systemet.
  Även om jag endast arbetar 8 Tim/vecka som timanställd så blir mina årslöner 275000:- som inte rapporteras. Tänk om jag hade haft flera sådana anställningar hos olika företag, vilket inte är ovanligt i mitt yrke!
  Har aldrig heller fått någon information från arbetsgivaren om denna 36 månaders regel. Jag förutsatte att jag hade samma försäkringar och skydd som alla andra anställda.
  Är mycket ledsen!
  Nej detta känns märkligt och mycket mycket ledsamt.

  • Anna Allerstrand 27 augusti, 2018 vid 10:59 - Svara

   Hej Annika!
   ITP2-avtalet säger att den som är nyanställd och har mindre än 36 månader kvar till pensionsåldern och som inte tidigare har tjänat in ITP eller annan pension som kan samordnas med ITP, inte omfattas av ITP-planen. Vad gäller 8-timmarsregeln så ska den ordinarie arbetstiden i genomsnitt under en tremånadersperiod uppgå till minst 8 timmar i veckan. Din arbetsgivare kan ändå se till att du omfattas av tjänstepension, men då blir det utanför ITP.
   Hoppas att det löser sig för dig!

 3. Eva-Lena 10 juli, 2018 vid 22:53 - Svara

  Hej!
  Jag jobbar deltid på 2 olika arbetsplatser. 1) timanställd som tandsköterska privat på ett ställe med varierande antal timmar per månad
  2) fast anställd på ca 75%
  På srbetsplats 1 får jag inte rjänstepension pga av för få timmar säger min arbgivare, stämmer det? Och kan arbgivare betala in valfri summa till min pension om den vill som en förmån?

  • Anna 17 augusti, 2018 vid 12:30 - Svara

   Hej Eva-Lena!

   Det låter som din timanställning är på en arbetsplats där du omfattas av ITP2, vilket innebär att arbetsgivaren ska anmäla in den anställde då minst 8 timmar i veckan i genomsnitt under en tremånadersperiod uppnås. Det troliga är väl att du inte uppnår det antal timmar i genomsnitt.

   Arbetsgivaren kan oavsett din arbetstid ge förmånen att betala in tjänstepension i en separat lösning, alltså utanför ITP
   .

   Trevlig helg!

 4. Pollina 13 maj, 2018 vid 14:27 - Svara

  Hej! Jag jobbar som vikarie i forskolor med Umeå kommun från 20 fevruari 2018, jag har vanligt mer än 45 timmar i månad. Jag ser inte nu någon information om min pension på minpesions sida. Kan du hjälpa?
  Pollina

  • Anna Allerstrand 14 maj, 2018 vid 10:05 - Svara

   Hej Pollina!
   Jag föreslår att du kontaktar KPA, som har hand om pensionerna för kommunanställda, så kan de berätta mer om hur det pensionsavtalet ser ut och vilka regler som gäller där.
   Lycka till!

   • Pollina 14 maj, 2018 vid 11:23 - Svara

    Tack Anna! Det ska jag göra.

    Pollina

 5. Anna 6 mars, 2018 vid 21:22 - Svara

  Hej! Jag jobbar som timanställd på karolinska. Får jag tjänstepension då? När jag går in på min pension ser jag knappt några pengar under fliken tjänstepension. ska det inte vara 4-5% av månadslönen? Studerar samtidigt och jobbar ca 40 h per månad.

  • Anna Allerstrand 8 mars, 2018 vid 10:03 - Svara

   Hej Tamira!
   Jag tror att det finns vissa miniminivåer inom det avtalsområdet men jag rekommenderar dig att kontakta KPA, som har hand om pensioner för kommun- och landstingsanställda, så kan de berätta vad som gäller för dig.

 6. Britt Johansson 4 mars, 2018 vid 15:22 - Svara

  Hej
  Om man arbetar som timanställd hos en privat firma får man tjänstepension då?

  • Anna Allerstrand 5 mars, 2018 vid 10:04 - Svara

   Hej Britt!
   Om du är privatanställd tjänsteman och din arbetsgivare har kollektivavtal och tillämpar ITP2 så tjänar du in tjänstepension om du jobbar minst 8 timmar per vecka i genomsnitt. ITP1 däremot kan du tjäna in från första timmen.
   Saknas kollektivavtal får du själv prata med din arbetsgivare om inbetalningar till tjänstepension. Om du går in på Collectums hemsida kan du kolla om du omfattas av ITP.

Lämna en kommentar