Den senaste tiden har det varit rejält skakigt på börserna med stora vågrörelser både uppåt och neråt, och vågdalarna har varit rejält djupa. Jag vet att de flesta inte alls uppskattar den oroliga färden och många oroar sig för sin kommande pension. Det är lätt att bli sjösjuk när värdet på pensionen svajar som masten på en segelbåt i full storm. Framförallt de med en stor andel fondsparande känner av ovädret tydligt.

Men det går att minska oron genom att vara väl förberedd på att resan kan bli skakig.

Här är mina tips för en behaglig seglats mot pensionen.

  1.  Fundera ut i god tid vilket resmålet är – vill du hålla till i hemmavatten eller resa jorden runt när du är pensionär?
  2. Oavsett resmål, kontrollera att du har rätt utrustning för att kunna komma dit du vill. Det vill säga – kolla att du har det sparande som behövs för att kunna nå resmålet.
  3. Se till att lasten ligger rätt placerad. Det vill säga – kolla att pengarna är placerade i fonder med en risk som passar dig och dina behov.
  4. Vid risk för dåligt väder – surra eventuellt lasten. Vilket i det här sammanhanget kan innebära att du flyttar dina pengar till tryggare fonder.
  5. Kom ihåg att dyr utrustning inte alltid är den med högst kvalitet. Om du jämför två likartade fonder som du tror kommer att gå lika bra så ta den som är billigast – då blir det mer pension till dig.

Nu återstår bara att önska en riktigt trevlig midsommar!