Vi måste bli bättre konsumenter när det handlar om pensionsrådgivning i alla dess former, och vara lite pålästa när vi kommer till banken/rådgivaren/förmedlaren.

Jag tror faktiskt inte att någon skulle komma på tanken att bara gå till en bilhandlare utan att först ha en uppfattning om vilken typ av bil man vill ha och vilken budget man har. Jag tror dessutom att man jämför och läser på innan besöket så att man kan ställa de rätta frågorna innan man går därifrån med ett påskrivet kontrakt som kanske är värt flera hundra tusen kronor.

Men när det handlar om pension som kan vara värt miljoner så är det precis så många gör.

Innan du hoppar på ett erbjudande om placeringshjälp eller liknande, gör en PIA.

  • Planera – vad vill du göra som pensionär och hur vill du bo, vad ska pengarna räcka till förutom hyra och mat?
  • Inventera – Gå in på minpension.se och få en uppskattning av hur mycket pengar som kommer att trilla ut i form av pension. Kom ihåg att komplettera med eventuellt annat sparande.

  Det kanske visar sig att pengarna räcker till det du planerar.

  • Agera – Behöver du förstärka pensionen så börja med att ta bort onödiga efterlevandeskydd, och se till att du inte betalar höga avgifter för sparandet. Behöver du spara mer så fundera över vilken sparform du vill ha, en som kräver aktivitet, eller en som så att säga sköter sig själv.

Kolla runt på hemsidor och jämför produkter och avgifter, du kan också gå in på konsumenternas försäkringsbyrå och gör jämförelser.

Är du privatanställd tjänsteman och har en arbetsgivare som betalar din ITP – använd rådgivningstjänsten.

Kom ihåg att det är din framtid det handlar om och har du bara funderat en stund över hur du vill ha den, så ökar sannolikheten att det faktiskt blir som du har tänkt.

Trevlig helg!