Collectum har via Sifo frågat svenska folket hur det egentligen står till med pensionsengagemanget.

Inte ens hälften säger sig vara engagerad när årsbeskedet med pensionsuppgifter trillar ner i brevlådan. Visserligen är det fler som visar engagemang nu än förra året och året dessförinnan, men fortfarande tycker jag att betydligt fler borde visa den egna pensionen lite mer intresse.

Jag tror nämligen att mycket av den frustration och känsla av otrygghet många ger uttryck för när det ämnet pension kommer på tal, bottnar i okunskap. Att inte känna till hur systemet fungerar, vilka faktorer som påverkar och vilka möjligheter som bjuds kan skapa både olust och oro.

Jag har många gånger hört människor säga att de inte ens öppnar det orange eller röda kuverten, för de vet redan att det som står där är tråkiga nyheter.

Den bilden av pensionsfrågan måste förändras, det måste kännas meningsfullt och intressant att läsa kuverten. Bara det att  ett rött kuvert är ju otroligt positivt. Det är de som inte får några färgglada kuvert i brevlådan som kanske borde fundera lite mer.

Vi som jobbar med pension måste bli ännu bättre på att visa möjligheterna istället för att bara påvisa begränsningarna eller problemen.

Jag tror nämligen att människor som lockas till engagemang uppfattar budskapen bättre och kan agera mer rationellt än de som blir skrämda.