Vi människor är knappast rationella när det handlar om ekonomiska beslut – vi litar ofta på att den som är trevlig också har vårt eget bästa för ögonen, vilket så klart inte alls måste vara fallet.

När det handlar om våra pensioner, som är värda hundratals miljarder, står aktörerna på kö för att erbjuda sina tjänster och produkter. Det finns ju en uppsjö av produkter, några är lätta att förstå hur de funkar medan andra är betydligt mer komplicerade. Det gäller både själva konstruktionen och hur stora avgifterna är och på vilket sätt de belastar vårt sparande – för det gör de.

DN brukar ta upp problematiken med otydliga, höga avgifter och tveksam, eller till och med oseriös rådgivning. Nu senast om en kvinna som omedveten fick sina sparpengar placerade i ytterst riskfyllda produkter och som därmed förlorade mycket av sitt sparkapital.

I dagarna lyfter även tidningen Dagens Industri frågan i en artikelserie. För att läsa hela artikeln måste man vara prenumerant, annars finns ju alltid pappersbilagan.  I dagens artikel konstaterar man bland annat att höga avgifter inte är någon garanti för hög kvalitet. Och att hitta en bra förvaltare som erbjuder låga avgifter på sina produkter kan resultera i närmare 6 000 kronor mer i pension resten av livet, vilket motsvarar ungefär 700 000 kronor i högre pension!

Inom kollektivavtalad tjänstepension är priserna rejält pressade, men det finns skillnader mellan bolagen och framförallt gammalt kapital kan ligga kvar i dyrare produkter. På konsumenternas.se finns en pensionsguide där kan du göra egna jämförelser mellan de olika tjänstepensionsbolagen.

Det kan faktiskt vara värt att vara lite om sig och kring sig när det handlar om våra surt förvärvade pensionspengar. Det är de pengarna vi ska leva av sen och att vara kostnadsmedveten kan öka tjockleken på den framtida plånboken rejält.