Kollegan har redan fått sitt men jag som med spänd förväntan inväntar mitt första får tydligen vänta. Jag snackar så klart om det röda kuvertet från Collectum, som  ska visa hur min framtida ekonomi kan komma att bli. Jag tillhör ju den ytterst lilla och kanske lite udda grupp i Sverige som faktiskt tycker det är kul när värdebeskeden dimper ner i brevlådan. Förutom att kolla belopp och prognos och sådant brukar jag var nyfiken på själva upplägget, pedagogiken och språkbruket.

Genom årens lopp har jag ett antal gånger förundrats över och ondgjort mig över obegriplig informationen i värdebeskeden. Och information som har varit så omfattande att till och med jag som ändå jobbar med pensioner vimsat bort mig på sidan tre typ. Ibland känns det som om den goda viljan att informera om allt, överskuggar det faktum att den som ska informeras oftast inte vill veta allt, utan bara det som är viktigast.

Jag vet att Collectum har lagt ner stor möda på att göra värdebeskedet så lättillgängligt som möjligt, inom några dagar får jag veta om de har lyckats.