En liten TT-notis i dagens DN fick mig att reagera, rubriken löd ”Äktenskap kan vara pensionsfälla”. Det handlar om att den individ som är gift får en lägre garantipension, max cirka 6 800 kronor per månad, än den som är ogift som kan få nästan 7 600 kronor.

Att den som är ensamstående har högre kostnader än den som lever tillsammans med någon kan väl knappast anses som en överraskning. Och att kalla det för en fälla känns lite överdrivet tycker jag, då finns det andra saker som känns väldigt mycket mer angeläget att prata om.

Till exempel det faktum att så många kvinnor jobbar deltid vilket kan påverka den framtida pensionen kraftigt. Jag såg en siffra för några år sedan som sa att närmare 40 procent av alla kvinnor i Sverige jobbar deltid men enligt statistik från SCB verkar många av dessa gärna ha ett heltidsjobb.

Pensionssystemets utformning, där var och en är ansvarig för och tjänar in till sin egen pension, gör att långvarigt deltidsarbete straffar sig i slutändan. Lönen är nämligen en viktig faktor för hur stor pensionen kommer att bli – både den allmänna och tjänstepensionen.

Lever man i ett parförhållande och har barn, kan ett tips vara att dela på deltidsarbetet istället för att den ena parten tar hela den framtida pensionsförlusten.

Kolla någon av pensionsbolagens räknesnurror och testa med olika inkomster, så kan du få en uppfattning om vad som händer i pensionskuvertet om du går ner i tid och därmed i lön.