Förra veckan ordnade PTK ett seminarium med anledning av att vi släppte en rapport med rubriken ”Deltid – framtid”. Seminariet var välbesökt och vi hade en mycket intressant panel, med bland andra PTK:s ordförande Martin Linder och Malin Påhls Hansson, ordförande för Saco studentråd, som hade lite olika syn på innehållet i rapporten.

Det är fortfarande kvinnor som i stor utsträckning jobbar deltid och som därmed riskerar att få en låg pension. Med rapporten vill vi nyansera bilden av att deltidsarbete är fullkomligt förödande för den framtida pensionen. Vi visar att det är andra faktorer än själva deltidsarbetet – lägre ingångslöner och sämre löneutveckling, som har större betydelse för det kvinnliga pensionstappet.

Istället för att skuldbelägga dem som arbetar deltid någon gång under sitt yrkesverksamma liv, vill vi ge verktygen för att motverka de strukturella negativa konsekvenser som kommer med deltidsarbete.

Så här är mina tips:

1.      Se till att få rätt ingångslön. Ta reda på så mycket som möjligt om vad som är en normal ingångslön för just din yrkesgrupp, och se till att få lönecoaching om du behöver. Här kan facket hjälpa till!

2.      Undvik frånvarostraff. Lönediskriminering är olagligt. Det gäller även diskriminering av den som arbetat deltid. Om du anser att du blivit straffad i din löneutveckling på grund av deltid eller föräldraledighet bör du tala med din chef. Får du inte gehör så vänd dig till ditt fackförbund.

3.      Se till att ha en bra tjänstepension. Om det finns kollektivavtal på din arbetsplats har du garanterat en bra tjänstepension. Om det inte finns kollektivavtal är det viktigt att se till att du ändå får en tjänstepension, och du bör försäkra dig om att avsättningarna åtminstone är i linje med de som görs inom ITP.

4.      Kräv pensionsrätter från din partner. Är du gift eller har en registrerad partner som har en högre inkomst kan partnern föra över pensionsrätter inom premiepensionen under den tid som du jobbar deltid. Alternativt kan din partner föra över pengar till dig som du kan pensionsspara på egen hand.

5.      Håll kvar vid dina ambitioner. Se till att du får kompetensutveckling trots deltidsarbetet. Håll kvar vid dina ambitioner på arbetsplatsen och visa ditt engagemang och din kompetens.

6.      Låt partnern vabba. Om du jobbar deltid är det kanske rimligt att din partner tar hand om barnen när de är sjuka? Kom överens om en rimlig fördelning av vab.

7.      Jobba längre. Det krävs inte särskilt mycket arbete efter 65-årsdagen för att radera den negativa effekt på pensionen som ett deltidsarbete under småbarnsåren orsakat. Om du vill och har möjlighet kan det vara en bra lösning. Faktum är att det bara krävs fyra till fem månader av ytterligare arbete efter 65-årsdagen, givet att avsättningar till tjänstepensionen ITP görs även efter 65-årsdagen

Sen ska man naturligtvis vara medveten om att det finns andra faktorer såsom lönenivå och längden på deltidsarbetet som också har stor betydelse i sammanhanget, men det är en helt annan historia än den vi har valt att berätta i vår rapport.

Är du nyfiken på hur tongångarna gick kan du se hela seminariet här nedanför!