Idag har vi möjlighet att göra många val när det handlar om vår privatekonomi, där den framtida pensionen ären viktig bit. En del uppskattar valfriheten och utnyttjar de möjligheter som erbjuds, men många blir tyvärr istället stressade och känner oro inför alla valen.

Det finns otroligt mycket att lära om pension för den som vill, det är knappast brist på information som är problemet. Men de allra flesta har inget behov av att veta allt eller ens en bråkdel av hur systemet fungerar. Det finns egentligen bara en grej som jag tycker att du måste känna till – och det är vad som händer om du avstår från att göra några egna val.

Gör du inga egna val så placeras nämligen dina pensionspengar någonstans i alla fall, för både tjänstepension och premiepension finns  förvalsalternativ. Hur de fungerar bör du känna till och vart ska du vända dig om du vill veta mer eller välja något annat.

Börja med att skaffa koll på vad som händer om du avstår från att välja, efter det kan du fundera på om du ändå måste göra ett val eller två för attdet ska bli optimalt för dig.