Jag fick en fråga från Ulf som hade läst PTKs tidning ”Din tjänstepension”, där vi bland annat pratar om vikten av att ha rätt efterlevandeskydd i sin tjänstepension. Ulf tyckte att det var lite förvirrande och undrade vad det var för skillnad mellan till exempel efterlevandeskydd och återbetalningsskydd.

Jag förstår begreppsförvirringen men efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för en mängd olika skydd som ger ekonomisk ersättning till efterlevande vid dödsfall.

Här är de valbara efterlevandeskydden inom ITP:

  • Återbetalningsskydd – kan du välja om du vill att din familj ska kunna få del av dina pensionspengar som finns kvar när du dör. Om du dör och det inte finns något återbetalningsskydd fördelas pengarna från din försäkring ut som arvsvinst till andra som sparar i samma sorts försäkring. Har du själv ett återbetalningsskydd går du miste om arvsvinster som skulle öka din egen pension.
  • Familjeskydd – innebär att din närmaste familj får en ersättning om du avlider innan du har gått i pension. Du bestämmer själv hur mycket och under hur lång tid ersättningen ska betalas ut. Skyddet gäller så länge du arbetar för en arbetsgivare som betalar för din tjänstepension ITP. Ju större skydd du väljer desto högre blir kostnaden som tas från din pension. 
  • Familjepension – en livslång ersättning till din efterlevande maka/make (aldrig sambo), och till dina barn upp tills de blir  20 år. Hur stor ersättningen blir är bland annat beroende av vilken lön du har när du dör. Familjepensionen finns endast i ITP2 och bara för den som i år tjänar över 36 445 kronor i månaden. Familjepensionen ingår automatiskt, men den går att välja bort. Väljer du bort den höjer du din egen pension.
  • Tjänstegrupplivsförsäkring, TGL –ger ett skattefritt engångsbelopp till din efterlevande maka/make (det går att lägga till sambo) och barn under 20 år. Hur mycket som betalas ut beror på hur gammal du är när du dör och hur gamla dina barn är. TGL ingår automatiskt i ITP och går alltså inte att välja bort. 

Vi i pensionsbranschen är fullt medvetna om att vi omger oss med en massa ord och termer som för en utomstående framstår som alldeles obegripliga. Därför har vi tillsammans tagit fram en ordlista där vi försöker förklara vanligt förekommande pensionsord med vanliga ord.

Allting kanske inte blir plättlätt bara för att ordlistan finns, men den innebär åtminstone att vi som jobbar med frågorna inte bidrar till begreppsförvirringen genom att använda olika ord för samma sak:-)