Allt som är gammalt är inte dåligt. Det finns produkter som funnits länge och som fortfarande är väldigt konkurrenskraftiga och användbara för många människor.

Man kan plocka fram flera sådana produkter men eftersom jag jobbar med det jag gör, det vill säga pensioner och försäkringar, så syftar jag naturligtvis på den traditionella försäkringen.

Mycket spott och spe har denna gamla goding fått stå ut med de senaste åren, till förmån för dess häftigare kusin – fondförsäkringen.

Den traditionella försäkringen har ansetts omodern och tråkig och utan de goda möjligheter till hög avkastning som fondförsäkringen lockar med.

De sparare som erkänner att pensionsfrågorna inte står högst på ”to do listan” och som dessutom gillar tryggheten att ha en garanti som åtminstone ger insatta pengar tillbaka, har lite allmänt betraktats som förlorare.

 Men det kanske kan bli ändring på detta nu. Det visar sig nämligen att den traditionella försäkringen har klarat de senaste årens stora svängningar väldigt bra.

Pensionsmyndigheten kunde häromdagen glädja de pensionärer som har valt att ha pensionsutbetalning från en traditionell försäkring, och berätta att de kan se fram emot en ökning på 1,5 procent under 2012. De som ligger kvar i fonder under utbetalning får däremot räkna med en minskning på 10 procent.  

Vi inväntar med spänning redovisningen av 2011 års resultat för försäkringsbolagens traditionella försäkringar – har de överlevt med hedern i behåll?