Att veta hur stor del av den totala pensionen som så småningom kommer från tjänstepension går naturligtvis inte att förutsäga hur som helst. Det beror ju som bekant på att så många framtida faktorer är osäkra.

Men ett sätt att förstå storheten är ju att få kläm på hur mycket arbetsgivaren sätter av varje månad, och det enklaste vore om summan stod på lönebeskedet.

Alecta gjorde en undersökning bland arbetsgivare där 81 procent av de tillfrågade tyckte det var viktigt för de anställda att veta hur mycket företaget betalar i tjänstepension.

Det är ju en hygglig siffra tycker jag, som visar att förståelsen finns hos arbetsgivaren. Eller inte, för det är bara 10 procent av arbetsgivarna som faktiskt redovisar avsättningen till tjänstepensionen på lönebeskedet.

Än konstigare blir det när man frågar de 86 procent som inte anger summan om varför – då blir svaret från drygt hälften att frågan aldrig har varit aktuell!

Hur hänger det ihop? Har dessa arbetsgivare kommit på ett bättre sätt att informera de anställda om tjänstepensionen – har de enskilda samtal med var och en, eller hur går det till?

Jag tror nog dessvärre att sanningen är att man inte informerar alls om tjänstepensionen.

Min uppmaning så här på fredagseftermiddagen till dig som är anställd, blir att säga till din arbetsgivare att du gärna vill veta hur mycket som blir inbetalt varje månad.

Då kan de i alla fall i nästa undersökning inte hävda att frågan aldrig varit aktuell :-)

Trevlig helg!