Att flytta utomlands som pensionär är tydligen något som lockar många svenskar . Och det verkar inte bara vara sol bad som lockar utan även ekonomiska skäl
väger tungt. Det kan nämligen vara väldigt lönsamt att flytta till sydligare breddgrader.

Normalt så betalar även den som flyttar utomlands skatt i Sverige. Har man fortfarande tillgångar i Sverige eller bara är utomlands några månader om året så deklarerar man och betalar skatt i Sverige.

Om man däremot säljer av det man äger och har och flyttar blir man begränsat skattskyldig och betalar då särskild inkomstskatt (SINK) på 25 procent. Men Sverige har skatteavtal med många länder och det är avtalet som bestämmer hur och var man betalar skatt. Det innebär att skatten kan bli ännu mycket lägre.

Det är skatteverket som tar hand om detta och på deras hemsida kan man läsa om vilka länder Sverige har avtal med och hur dessa fungerar.

i eftermiddag åker jag och familjen till Sicilien på en veckas semester. Jag gillar Italien och kan kanske tänka mig att spendera mycket mer tid där så småningom – men då måste jag kolla skatteavtalet först:-).

Arrivederci!