Häromdagen sjösattes den första delen i Pensionsmyndighetens satsning på att vägleda sparare till de rätta premiepensionsfonderna, fondvalsguiden. Fondvalsguiden innehåller verktyg så att varje sparare ska kunna justera de fyra viktigaste muttrarna i pensionsbygget – risk, kostnad, tidshorisont och helhetstänk.

Alla dessa parametrar har betydelse för den framtida pensionen och hur man vill ha dem är ytterst individuellt, den risk som passar mig funkar sannolikt inte lika bra för dig. Jag är snål som bara attan och vill inte betala mer än nödvändigt för mina fonder, medan andra kanske föredrar en specifik förvaltare även om det kostar lite mer.

Fondvalsguiden är interaktiv och jag är oerhört förtjust i den typen av inlärning, jag kommer ihåg en bok jag hade som barn som handlade om Peter Pan. På varje sida fanns det små reglage jag kunde dra i och luckor att lyfta på, och när jag gjorde det kunde elaka Kapten Krok titta fram eller en välfylld skattkista dyka upp. Ganska snart lärde jag mig vad som skulle hända, men det var ändå lika fascinerande varje gång.

Lite grann av samma känsla infinner sig när jag testar fondvalsguiden, drar jag i reglaget händer något med staplarna och diagrammen och jag kan själv påverka hur läskigt jag vill att det ska vara.

Mitt bästa pensionstips för dagen blir således att gå in och testa pensionsmyndighetens fondvalsguide.

För övrigt får jag önska en glad midsommar!