I december trillar det in nya friska pensionspengar till premiepensionen. För den genomsnittlige pensionsspararen handlar det om 5 000 kronor som tjänades in under förra året. De nya pengarna placeras i samma fonder och med den fördelning man tidigare har valt.

Jag var inne och kollade på min premiepension precis och konstaterar att den mår bra. Jag har en bra riskspridning, något över genomsnittet, men det passar mig. Fonderna har låga avgifter och ger mig en avkastning jag är mycket nöjd med.

Efter varje besök på premiepensionskontot känner jag mig tillfreds. Lika mycket som jag gläds över att den mår bra, känner jag mig duktig över att ha koll.

Hur framtiden ser ut kan ingen veta och det behöver man ju inte spekulera i heller. Men jag vill gärna göra det jag kan för att förbereda ett långt liv och då spelar faktiskt ekonomin en betydande roll.

Passa på tillfället du också, nu när det kommer nya friska pengar, att skaffa dig koll genom att logga in på pensionsmyndigheten. Förutom premiepensionen ser du inkomstpensionen som är den större delen av den allmänna pensionen. Där kan du också göra en prognos över din framtida ekonomi.