Att vi måste anpassa antalet år vi arbetar till den ökade medellivslängden är ingen nyhet, och det är faktiskt rätt många av oss som kan tänka oss att förlänga yrkeslivet.
Även många av dem som redan är pensionärer hade gärna velat jobba längre enligt en undersökning som AMF gjort.
En gemensam faktor som de båda grupperna anger för att vilja jobba längre, är flexiblare arbetstider. Med flexibilitet på jobbet ökar sannolikheten för att man vill och orkar jobba längre.
Problemet är att många arbetsgivare inte tycker om äldre arbetskraft – de tror att det är dyrt och att äldre medarbetare kanske inte är lika ”hungriga” längre och att de har svårare att lära sig nya grejer.
Båda dessa påståenden är fel, det måste verkligen inte vara dyrt att anställa äldre arbetskraft och att äldre har svårt att ta till sig ny information eller lära sig nya saker är också en myt värd att knackas hål på.
I en rapport till Pensionsåldersutredningen säger professor Boo Johansson att äldre inte har svårare att lära sig nya saker men att det kan ta lite längre tid. Minnet håller sig också rätt intakt upp i 70-75 års ålder så länge hjärnan får intellektuell stimulans.
På sidan 483 i delbetänkandet av Pensionsåldersutredningen står det dessutom att ”Utredningen anser det styrkt i forskningen att dagens äldre i allmänhet har goda intellektuella förutsättningar för att arbeta längre”.
Så var det alltså med den saken.
Lämna en kommentar