Nu är större delen av semestern avklarad och alla i släkten är fortfarande sams och helt överens om att vi ska ha getterna nästa sommar också. Att få lära känna Kråka och Laila har varit otroligt givande och har inneburit total avkoppling för oss.

Väl tillbaka på kontoret igen i ett par veckor konstaterar jag att det trots semestertider har hänt grejer på pensionsfronten, allt medan jag har vallat getterna.

Bland annat har Collectum  redovisat slutresultatet för omvalet av ITP, och valdeltagandet blev rätt högt tycker jag. Informationskampanjerna och rapporteringen kring vad valet egentligen gick ut på verkar ha gett effekt eftersom 60 procent av dem som var berörda gjorde ett aktivt val.

Jag tycker inte att det är ett självändamål i sig att välja, är du nöjd med det du har och det du får så är väl det bra. Men då gäller det att verkligen veta vad du har och vad du får om du inte väljer själv. Det kan naturligtvis bli bra i slutändan ändå, men jag tror nog att det egna välbefinnandet blir större om du har lite kontroll över din framtida ekonomi.

Jag tror också att den oro som många känner när det handlar om pension kan minska om man tar kommandot själv och engagerar sig lite och det behöver ju inte vara så himla svårt.

Öppna pensionskuverten som kommer i brevlådan och besök minpension.se eller rådgivningstjänsten så skaffar du dig lätt den koll du behöver. Känner du ändå att det känns knepigt med placeringar och sparformer så tveka inte att kontakta ditt pensionsbolag eller bank så får de berätta mer.

Vill du veta hur din tjänstepension fungerar kan du med fördel kontakta ditt fackförbund.