Jag är en sådan person som gillar fakta och statistik, och jag måste nog erkänna att jag när en liten besserwisser inom mig. Jag kan liksom inte låta saker som jag är osäker på passera – det man inte vet måste man ta reda på som Ivar sa i ”Mysteriet på Greveholm”.  

Igår satt kollegorna och jag och pratade ålder och jag nämnde att jag hade läst någonstans att antalet hundraåringar i Sverige hade ökat markant de senaste decennierna. Väl på kontoret igen kände jag mig tvingad att ta reda på fakta om just detta och hittade då en gammal artikel i Läkartidningen som behandlar just det ämnet.  

Enligt forskarna som tagit fram statistiken i artikeln, har antalet som passerat 100 år 10-faldigats sedan 1970. Då fanns det 127 stycken 100 plussare i Sverige, medan det år 2007 fanns 1 458 personer som hade fyllt 100 år. Enligt SCB så kommer antalet hundraåringar fortsätta öka och man bedömer att det 2060 finns 6 000 personer som fyllt 100 år.  

Jag är född på 60-talet och tolkar jag den här statistiken rätt, så har jag ungefär 5 procents chans att passera 100-strecket. Eftersom statistiken också säger att de flesta som är så gamla verkar må rätt så bra så kanske det är något att se fram emot.

Hisnande tanke – tänk vad mycket jag kommer ha att berätta för mina barn och förhoppnings framtida barnbarn.

Om jag blir så gammal ska jag ha målet att bli som Allan:-)

Trevlig helg!