Jag är en riktig höstmänniska och älskar den härliga krispiga luften som möter mig på morgonen när jag ska åka till jobbet. När det har varit riktigt kallt på natten är de röda och gula löven frostiga och det prasslar så härligt när man går. Men det omväxlande vädret kan göra underlaget förrädiskt vilket jag blev varse häromdagen.

Jag var lite sen och tog därför en lätt språngmarsch till tåget. Precis när jag skulle runda brevlådan var där en liten osynlig isfläck som mitt högerben landade på. Känslan av att tappa kontrollen är inte behaglig i det läget, men med ena foten kvar på fast mark kunde jag efter en liten piruett och dunkande hjärta fortsätta min språngmarsch.

Väl på tåget började jag fundera över vad som hade hänt om jag ramlat och slagit mig eller brutit benet eller armen. Rent fysiskt hade det ju så klart antagligen gjort väldigt ont, men jag tänkte också på vilken tur jag har som har ett bra försäkringsskydd om olyckan skulle vara framme.

Som tjänsteman med ITP har jag nämligen rätt till ersättning vid arbetsskada, så kallad TFA,  och att slå sig illa på väg till eller från arbetet kan faktiskt räknas som det.

Det finns fyra typer av arbetsskada:

  • Olycksfall i arbetet
  • Färdolycksfall, på väg till eller ifrån arbetet som det skulle bli tal om i mitt fall.
  • Arbetssjukdom, om man till exempel utsatts för farliga ämnen eller buller.
  • Smitta, av allvarligare art exempelvis gulsot.

Det är Afa Försäkring som har hand om TFA och på deras hemsida finns mycket information och där kan man anmäla misstänkt arbetsskada direkt på webben.

Det kan kännas tryggt att veta att det finns försäkringsskydd nu när vi närmar oss årets halkfarligaste årstid.