Jag får en hel del frågor just nu kring vilken som är bäst, ITP 1 eller ITP 2. De som frågar har inkomster över 10 inkomstbasbelopp, vilket i år motsvarar cirka 55 000 kronor i månaden, och har fått erbjudande om att byta sin ITP 2 till ITP 1. Normalt sett kan man som anställd inte välja mellan ITP 1 och ITP 2, utan man får det ena eller det andra beroende på hur gammal man är, om arbetsgivaren tillämpar båda planerna.
För den som tjänar över 10 inkomstbasbelopp och omfattas av ITP 2 är det dock möjligt, om arbetsgivaren tillåter, att byta till ITP 1. En del arbetsgivare erbjuder, ofta via förmedlare, andra lösningar som ska ge samma effekt som ITP 1 med den stora skillnaden att de alternativa lösningarna ofta är svindyra och inte alls ger samma förmåner som ITP 1 gör.
Återigen till frågan vilket som är bäst – ITP 1 eller ITP 2, där det enkla svaret är att det beror på flera faktorer. Exempelvis har din egen ålder, inkomst, tidigare intjänande och familjesituation betydelse för ditt beslut. Om du har ITP 2 och blir erbjuden en ”tiotaggar-lösning” finns det alltså saker som du måste ta hänsyn till och fundera ordentligt över, eftersom de båda planerna fungerar helt olika.
Här kan du läsa mer om vad det innebär att byta bort sin ITP 2 till en alternativ lösning eller till ITP 1. Lite läsning till hängmattan kanske. För egen del ska jag plöja nobelpristagaren Olga Tokarczuks tegelsten – Jakobsböckerna.
Trevlig sommar!
Hej,
Har sökt rätt mycket efter information om just detta, vad är bäst ITP1 eller ITP2. Alla skriver ”det beror på…” men hittar ingen som förklarar hur man ska tänka.
Jag är 45, familj med 2 barn. Lön drygt 60 kr/mån. Arbetsgivaren vill att alla ska gå över till ITP1, men inget måste. HUR ska jag räkna och resonera?
Tack på förhand
Hej Rikard!
Den stora skillnaden mellan ITP 1 och ITP 2 är att ITP 1 är helt premiebestämd, vilket innebär att du själv får placera hela pensionspremien själv. Hur mycket du sen får i pension beror alltså på hur dina placeringar har gått. ITP 2 fungerar ju helt annorlunda för där är den största delen förmånsbestämd. Det innebär att du är garanterad en viss procentsats av din lön i pension. Ju högre lön när du går i pension desto högre månatligt belopp kan man säga lite enkelt uttryck. Vilket som är bäst beror som du säger på många olika antaganden om framtiden vad gäller din lön till exempel. Man brukar säga att för de som är äldre, typ 50+ är det svårt att få kalkylen att gå ihop med en ITP 1 lösning eftersom tiden fram till pension inte är tillräckligt lång för att få full utdelning på ränta på ränta-effekten. Jag föreslår att du läser vår skrift om tiotaggare, som ju du är, för där står det mycket nyttigt kring hur du ska tänka och vad det innebär att välja ITP 1 istället för ITP 2 https://www.ptk.se/SysSiteAssets/pension-och-forsakring/information-om-alternativ-itp.pdf . Du kan också läsa mitt senaste blogginlägg om tiotaggare http://www.tjanstepensionsbloggen.se/to-be-or-not-to-be-tiotaggare/ där jag bland annat hänvisar till en rapport som Alecta tagit fram. Om du behöver ett bollplank kan säkert ditt fackförbund hjälpa till. Hoppas att du blir lite klokare efter detta. Trevlig helg!