En av de viktigaste sakerna för att få en bra pension är att ha en hög avkastning över sparperioden. Det finns dock inga säkra metoder för att säkerställa att det verkligen blir så. Utan det gäller att hitta en förvaltare som man tror har den rätta fingertoppskänslan, som kan läsa marknaden tillräckligt väl för kunna placera pengarna på bästa sätt vid varje givet tillfälle.

Att hitta den rätte är inte alltid så lätt men ett sätt är att kolla historisk avkastning för att se hur förvaltaren har klarat av toppar och dalar vid tidigare tillfällen. Det går också ta hjälp av oberoende bedömare, till exempel Morningstar, för att hitta de högst rankade fonderna i respektive kategori.

En annan viktig sak som påverkar pensionen är avgifterna som fondförvaltarna tar ut. I DN häromdagen fanns ett uppslag som handlade om Swedbank  och deras fondbolag Robur som enligt artikeln är bankens kassako. I artikeln konstaterar man att stora vinster i fondbolaget inte inneburit sänkta avgifter för kunderna.

Det är inte helt lätt att själv räkna ut hur mycket en procentenhet hit eller dit blir i slutändan.
Alecta  har däremot räknat på hur en procentenhets skillnad i avgift påverkar pensionskapitalet efter 30 år. Det visar sig för en person som tjänar 30 000 kronor i månaden, att pensionen minskar med cirka
200 000 kronor.

Det är mycket pengar som pensionsspararna går miste om, men det har trots allt hänt en del på avgiftsfronten det senaste året och det verkar gå åt rätt håll.

Pensionsbolaget AMF presenterar varje år en rapport  som visar hur fondavgifterna har utvecklats under åren. Studien från 2009 visar att det, för första gången sedan AMF börjat undersöka saken, skett ett trendbrott och att avgifterna under perioden faktiskt sjunkit.

Det finns flera anledningar till att bolagen nu på riktigt börjar se över avgifterna, men jag tror att vi har en hel del att tacka de upphandlingar för både privatanställda arbetare och tjänstemän som varit. Upphandlingarna har tvingat fondbolagen att pressa priserna rejält till gagn för spararna, som därmed får en bättre pension.