En av de viktigaste sakerna för att få en bra pension är att ha en hög avkastning över sparperioden. Det finns dock inga säkra metoder för att säkerställa att det verkligen blir så. Utan det gäller att hitta en förvaltare som man tror har den rätta fingertoppskänslan, som kan läsa marknaden tillräckligt väl för kunna placera pengarna på bästa sätt vid varje givet tillfälle.
Att hitta den rätte är inte alltid så lätt men ett sätt är att kolla historisk avkastning för att se hur förvaltaren har klarat av toppar och dalar vid tidigare tillfällen. Det går också ta hjälp av oberoende bedömare, till exempel Morningstar, för att hitta de högst rankade fonderna i respektive kategori.
En annan viktig sak som påverkar pensionen är avgifterna som fondförvaltarna tar ut. I DN häromdagen fanns ett uppslag som handlade om Swedbank och deras fondbolag Robur som enligt artikeln är bankens kassako. I artikeln konstaterar man att stora vinster i fondbolaget inte inneburit sänkta avgifter för kunderna.
Det är inte helt lätt att själv räkna ut hur mycket en procentenhet hit eller dit blir i slutändan.
Alecta har däremot räknat på hur en procentenhets skillnad i avgift påverkar pensionskapitalet efter 30 år. Det visar sig för en person som tjänar 30 000 kronor i månaden, att pensionen minskar med cirka
200 000 kronor.
Det är mycket pengar som pensionsspararna går miste om, men det har trots allt hänt en del på avgiftsfronten det senaste året och det verkar gå åt rätt håll.
Pensionsbolaget AMF presenterar varje år en rapport som visar hur fondavgifterna har utvecklats under åren. Studien från 2009 visar att det, för första gången sedan AMF börjat undersöka saken, skett ett trendbrott och att avgifterna under perioden faktiskt sjunkit.
Det finns flera anledningar till att bolagen nu på riktigt börjar se över avgifterna, men jag tror att vi har en hel del att tacka de upphandlingar för både privatanställda arbetare och tjänstemän som varit. Upphandlingarna har tvingat fondbolagen att pressa priserna rejält till gagn för spararna, som därmed får en bättre pension.
Hej!
Anna har bjudit in mig att kommentera på tjänstepensionsbloggen.
Jag förstår att du blev besviken över det återtag AMF gjorde förra våren.
Det återtaget gjorde det dock möjligt för AMF att snabbt höja återbäringsräntan, samtidigt som den garanterande räntan låg fast.
I år har AMF ändrat modell för hur ofta överskottet fördelas ut till kunderna. Från den första maj fördelas överskottet varje månad. Vid övergången till den nya modellen fördelades 17 % i form av en extra tilldelning till alla kunder med traditionell försäkring. Den nya modellen medför att inga återtag behöver göras i framtiden.
Med vänliga hälsningar
Carina Blomberg
AMF
Hej
Vill bara varna för att det inte bara är låga avgifter som kan påverka pensionen kraftig. Förra året (2008) flyttade jag mina pensionsfonder (ITP) från SEB till AMF, beställde detta 1 oktober då det blev möjligt med flytt. Flytten var klar 3 av fonderna i december och 1 i januari. Jag fick då besked i slutet av januari att AMF skulle göra ett ”återtagning” av pengar från fonderna pga. den dåliga ekonomiskaläget och vips var jag av med ca 40000Kr trots att pengarna just hade kommit till AMF. Överklagade detta till högsta instansen efter (tror PTK var inblandade) men fick inte rätt. Hade jag låtit pengarna stå kvar hos SEB hade endast hänt det att de slutade med att ge återbäring till läget blev stabilare! Kan ju säga att jag just har blivid klar med en ny flytt till ALECTA som jag tror mera på.
Mvh Georg