Jag får en hel del frågor om pension i allmänhet men ITP i synnerhet så klart. Vissa frågor är av återkommande karaktär och sånt som jag har pratat om tidigare men som jag tycker är värda att lyftas igen. Löneväxling som jag skrev om för precis på dagen 1 år sedan är precis en sådan fråga.

Kristina hörde av sig och berättade att hennes arbetsgivare tänkte erbjuda löneväxling mot pensionsavsättning och nu ville hon stämma av med mig så att de inte missar någon viktig punkt.

Så här tycker vi att en löneväxlingspolicy ska se ut:

  • En överenskommelse om löneväxling ska vara skriftlig och det ska framgå när och vid vilka situationer du som anställd kan säga upp eller ändra växlingen, så att inte bindningstiden blir för lång.
  • Det bör också framgå att det är lönen före löneväxlingen som ligger till grund för lönerevisionen.
  • Arbetsgivaren ska anmäla lön före löneväxlingen till Collectum så du inte förlorar intjäning till tjänstepensionen om du har ITP2. För dig som har ITP1 ska arbetsgivaren betala in en kompletterande premie för att du inte ska förlora på växlingen.

Det finns många fler saker att tänka på och det viktigaste hänger ihop med lönen. Att växla en del av lönen till förmån för en extra pensionsavsättning är bara lämpligt för den som, efter växlingen, har en inkomst på 41 400 kronor för 2017 (8,07 inkomstbasbelopp). Där är nämligen taket för intjänande till allmän pension. Det är också viktigt att känna till att ersättningarna vid sjukdom påverkas av löneväxling och att hålla koll på att premiebefrielseförsäkring ingår.

Här kan du läsa mer om löneväxling och vad som är viktigt att veta