Jag fick ett samtal från en ung tjej som precis hade fått sitt första kuvert från Collectum och som undrade hur hon skulle tänka inför sitt första val till tjänstepensionen.

I förbifarten nämnde hon att hon ville vara förberedd när hon gick till banken. Hon skulle nämligen precis köpa sin första lägenhet och banken ville att hon skulle placera sina pensionspengar hos dem för att få en bättre ränta på lånet.

Jag snackade med en kompis häromdagen som suckade och konstaterar att det inte går att ha kontakt med banken överhuvudtaget utan att försäljning av pensionssparande smyger sig in i diskussionen.

Tidningen Finansliv gjorde i höstas en undersökning bland anställda i bank- och försäkringsbranschen. Det visade sig att hälften av de tillfrågade någon gång sålt produkter som kunden egentligen inte behövde.

Jag kan i och för sig förstå bankens önskan att vilja använda helkundskonceptet och locka med billigare boräntor om man flyttar sitt pensionssparande till dem. Det är ju goa pengar att tjäna för banken. Men för den enskilde spararen är det inte alls säkert att det blir en gynnsam affär i det långa loppet.

Ett pensionssparande är som regel långsiktigt och avkastning och avgifter har stor betydelse för hur stor pensionen blir. Och det är ju verkligen inte säkert att banken sitter på de bästa och billigaste produkterna bara för att bolånet blir några punkter billigare.