Pensionssystemet beskrivs ofta som en djungel där faror lurar överallt. Det framställs som i princip omöjligt för en vanlig människa att ta sig fram helskinnad till det hägrande målet, pensionen, utan professionell vägvisare. Vägvisaren tar betalt för sina tjänster och berättar välvilligt om farorna som väntar på den krokiga vägen, och erbjuder därför den ultimata utrustningen för att klara av alla strapatser.

Det är väl bra med finansiella guider för dig som så önskar men Svenska Dagbladets granskning sätter verkligen fingret på problemet. Med vägvisare kommer du visserligen fram till det efterlängtade målet – men med en rejält reducerad pension i ryggsäcken.

De flesta människor klarar av att fatta ekonomiska beslut utifrån den egna situationen och när det handlar om pension är det viktigaste faktiskt att ha en realistisk målbild. Att använda rätt karta är så klart också väsentligt så att du vet inom vilket område du befinner dig, annars kan du trampa snett i onödan.

Känner du att du vill ha stöd och få hjälp med att lokalisera riskerna och se var eventuella fällor kan finnas är PTK rådgivningstjänst ett bra verktyg. Pensionsmyndighetens fondvalsguide är också ett bra hjälpmedel för att hitta rätt i pensionsdjungeln.

Testa själv – det är inte så farligt som vissa vill framställa det!