Jag får många frågor kring pension för vikarier och timanställda. Eftersom det pratas så mycket om vikten av att jobba heltid så länge som möjligt under yrkeslivet, är det inte så konstigt att de som inte har den möjligheten blir fundersamma och kanske till och med lite oroliga. Men det kan ju också vara så att man frivilligt har den typen av anställning, till exempel under studietiden eller när man har gått i pension från sitt ordinarie arbete.
Dagens pensionssystem tar faktiskt hänsyn till att arbetslivet ser annorlunda ut nu än tidigare. Den allmänna pensionen tjänar du in till så fort du betalar skatt oavsett hur gammal du är.
För kollektivavtalade tjänstepensioner finns oftast en nedre åldersgräns, vanligtvis börjar du tjäna in till din egen pension från 25 års ålder, beroende på avtalsområde. För ITP 1 är åldersgränsen 25 år och för ITP 2 var den 28 år, men eftersom den är på utfasning är den yngste med ITP 2 nu 41 år gammal.
ITP 1 tjänar du in från första kronan upp till 65 års ålder, oavsett vilken anställningsform du har så länge arbetsgivaren har kollektivavtal.
För att tjäna in till ITP 2 krävs att du jobbar åtta timmar i veckan i genomsnitt under en tremånadersperiod. Är du vikarie börjar ITP 2 gälla efter tre månader men då retroaktivt från första dagen. Det kan vara bra att känna till att det finns en övre gräns för att kunna komma in i ITP 2, som är 36 månader innan 65 år. Men det finns inget som hindrar att arbetsgivaren i alla fall betalar en ITP 1-försäkring, men det är frivilligt.
ITP 2 har i avtalet en pensioneringsålder på 65 år och i ITP 1 har arbetsgivaren ett betalningsansvar tills du fyller 65 år, men vill du jobba vidare efter 65 år så kan du i både ITP 1 och 2 komma överens med din arbetsgivare om att denne betalar in till en ITP 1-försäkring via Collectum.
På Rådgivningstjänst.se kan du få gratis råd om din tjänstepension ITP.
Hej Anna,
Jag har haft ett uppdrag på sexton månader fördelat på 7 månader för 2019 och 9 månader för 2020. 40 timmar/vecka som timanställning. Det ingår tjänstepension. Men då den skulle beräknas så fick jag informationen att tjänstepesnionen ska beräknas på helår för 2019 respektive 2020. Vilket innebar att jag förlorade mycket tjänstepension. Stämmer detta?
I andra fall så beräknar man tjänstepensionen, så är det månadsvis, vilket gäller för t ex Pensionsmyndighetens uträkningssida.
Konsekvensen skulle kunna bli:
Om man då jobbar 6 månader ett år och 6 månader nästa år så blir det ingen extra tjänstepension utöver 4.5% om man tjänade 500.000 på varje sex månaders period om man jämför med att jobba 12 månader under ett kalenderår och tjäna 1.000.000.
Då skulle det bli för ett kalenderår: 501.000 x 0.045 = 22.545 plus 499.000 x 0.3 = 149.700 totalt pensionsinsättning 172.245.
Att jämföra med två halvår: 500.000 x 0.045 = 22.545 x 2 = 45.090.
En rejäl skillnad! Jag får inte ihop logiken!?
Tack för din hjälp!
Bästa hälsningar!
Per
Hej Per!
Vad som gäller är beroende på om det är ITP 1 eller ITP 2 det handlar om. Är det ITP 1 är det varje månadslön som ska inrapporteras, ju högre månadslön desto högre avsättning helt enkelt. https://collectum.se/foretag/rapportering/lonerapportering
Har arbetsgivaren istället ITP 2 gäller andra regler och det kan innebära att du inte omfattas, du kan läsa mer om här https://collectum.se/foretag/rapportering/timanstallda-med-itp-2.
Hoppas att du får rätsida på din pension.
/Anna
Hej
Jag tänker säga upp min fasta tjänst som distriktssköterska och börja frilansa . Jag kommer att bli timanställd av två arbetsgivare betalar de in till min tjänstepension ? Det är offentlig verksamhet . Jag är 59 år.
Med vänlig hälsning, carina
Hej Carina!
Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med svaret eftersom jag jobbar inom privat sektor och där gäller andra regler. Jag föreslår att du kontaktar SPV https://www.spv.se/privatperson/statlig-tjanstepension/ eller ditt fackförbund så kan de säkert hjälpa dig.
Lycka till med nya jobbet!
Hej
Jag är anställd på ett företag i 8 år. Från 2016 har de kollektivavtal livs som gäller.
Är fast och tim anställning i produktion.
Hur blir det med min pension??
Anki
Hej Anki!
Det är svårt för mig att besvara din fråga eftersom det beror på så många olika faktorer, men om du går in på minpension.se kan du se hur de olika pensionsdelarna ser ut för din del. Om du har frågor angående ditt kollektivavtal och vad som gäller för dig föreslår jag att du pratar med ditt lokala fackombud eller med din arbetsgivare.
Hej!
Under 80-90 talet var jag vikarie på skolor, samt under ett par år vikarie på olika tjänster på länsarbetsnämnden. Nu verkar det som jag inte får någon tjänstepension från dessa arbetsplatser, kan det stämma? hur kollar jag upp detta?
Hej Mari!
Jag vill minnas att det tidigare inte var självklart att vikarier och timanställda tjänade in tjänstepension. Jag föreslår att du kontaktar KPA för din vikarietid i skolan och SPV för din tid på länsarbetsnämnden. De kanske kan hjälpa dig och kolla vad som gällde då.
Lycka till och trevlig helg!
Jag arbetar som läkare inom landstinget. Jag funderar nu på att återgå till timanställning, då min lön gick ner 15 procent som fast anställd. Vad ska jag tänka på som timanställd? I mitt grundschema arbetar jag en vecka per månad, Bode som timanställd och fast anställd, har ingen annan anställning.
Jag är 49 år, arbetat 3 år som timanställd på arbetsplats 2, dessförinnan halvtid som fast anställd på arbetsplats 1 och halvtid som timanställd på arbetsplats 2, vilket tydligen var ännu sämre för min tjänstepension, och orsak till att jag slutade min första fasta anställning vid arbetsplats 1 och tog timanställning vid arbetsplats 2 i tre år som alltså nu blivit fast anställning men med betydligt lägre lön med semesterersättning inräknad.
Hej Jessika!
Jag är ingen expert på pensionsavtalet som gäller för landstingsanställda men jag rekommenderar dig att kontakta ditt fackförbund som säkert kan hjälpa dig, eller också KPA som har hand om kommun- och landstingsanställdas pensioner.
Lycka till!
Hej!
Jag jobbar som ekonomiassistent, privatanställd tjänsteman och jag har fått timanställning. Min arbetsgivare har kollektivavtal och jag hamnar i ITP1 gruppen.
Jag är 24 år och undrar om jag får tjänstepension?
Tack så mycket för hjälpen!
Hej!
Du börjar tjäna in till din ålderspension inom ITP 1 när du är 25 år, så du får vänta lite till:-)Men de andra försäkringarna som ingår omfattas du redan av. Här kan du läsa mer om vad som ingår i ITP 1 https://www.collectum.se/sv/Privat/ITP/ITP-1-och-ITP-2/
God jul och Gott Nytt år!
önskar Anna
Hej!
Jag funderar på att säga upp mig (jobbar 80% i äldreboendeenhet i min kommun, utbildad Usk) och börja jobba som timvikarie i stället på bemaningen. Min fråga är om jag har rätt till pensionen eller om jag måste spara själv.
Blir det på automatik om jag har rätt till oensionen eller måste säga till att de fixar det?
Jag är 51 år gammal.
Tack för svaret.
Hej Elizabeht!
Det är svårt att svara på om du tjänar in tjänstepension eller inte, Det beror på vilket avtalsområde du tillhör som timvikarie om det är kommunalt eller privat till exempel. Jag föreslår att du tar kontakt med ditt fackförbund och hör vad som gäller för dig. Allmän pension tjänar du in så snart du har en beskattningsbar inkomst.
Lycka till!
Hej!
Timanställd privat sedan oktober 2016. Plus tillsvidare anställd annan privat arbetgivare Blir 65 år feb 2019. Går i pension då.
Tillhör alltså ITP2.
Arbetsgivare vid timanställningen har inte anmält mig till ITP2. Har själv kontaktat lönehandläggaren. Först hade hon inte alla mina uppgifter bakåt. Sedan hade hon beräknat fel. Jag kontaktade Collectum och fick en länk att vidarebefodra till lönehandläggaren för ny korrekt beräkning ( arbetstid 8timmar/vecka)
Sedan får jag svar från lönehandläggaren att hon kontaktat både Alecta och Collectum och skriver nu att jag inte anmälts till ITP2 alls pga av att jag anställdes mindre än 36 månader före min 65 års dag.
Denna 36 månaders regel var det ingen som upplyste mig om då jag samtalade med Collectum.
Detta är något helt nytt för mig. Kan heller inte hitta denna regel i Collectums anvisningar för arbetsgivaren. Är det någon specialregel?
Det här känns märkligt.
Min andra anställning som är tillsvidare har rapporterat in mig i systemet.
Även om jag endast arbetar 8 Tim/vecka som timanställd så blir mina årslöner 275000:- som inte rapporteras. Tänk om jag hade haft flera sådana anställningar hos olika företag, vilket inte är ovanligt i mitt yrke!
Har aldrig heller fått någon information från arbetsgivaren om denna 36 månaders regel. Jag förutsatte att jag hade samma försäkringar och skydd som alla andra anställda.
Är mycket ledsen!
Nej detta känns märkligt och mycket mycket ledsamt.
Hej Annika!
ITP2-avtalet säger att den som är nyanställd och har mindre än 36 månader kvar till pensionsåldern och som inte tidigare har tjänat in ITP eller annan pension som kan samordnas med ITP, inte omfattas av ITP-planen. Vad gäller 8-timmarsregeln så ska den ordinarie arbetstiden i genomsnitt under en tremånadersperiod uppgå till minst 8 timmar i veckan. Din arbetsgivare kan ändå se till att du omfattas av tjänstepension, men då blir det utanför ITP.
Hoppas att det löser sig för dig!
Hej!
Jag jobbar deltid på 2 olika arbetsplatser. 1) timanställd som tandsköterska privat på ett ställe med varierande antal timmar per månad
2) fast anställd på ca 75%
På srbetsplats 1 får jag inte rjänstepension pga av för få timmar säger min arbgivare, stämmer det? Och kan arbgivare betala in valfri summa till min pension om den vill som en förmån?
Hej Eva-Lena!
Det låter som din timanställning är på en arbetsplats där du omfattas av ITP2, vilket innebär att arbetsgivaren ska anmäla in den anställde då minst 8 timmar i veckan i genomsnitt under en tremånadersperiod uppnås. Det troliga är väl att du inte uppnår det antal timmar i genomsnitt.
Arbetsgivaren kan oavsett din arbetstid ge förmånen att betala in tjänstepension i en separat lösning, alltså utanför ITP
.
Trevlig helg!
Hej! Jag jobbar som vikarie i forskolor med Umeå kommun från 20 fevruari 2018, jag har vanligt mer än 45 timmar i månad. Jag ser inte nu någon information om min pension på minpesions sida. Kan du hjälpa?
Pollina
Hej Pollina!
Jag föreslår att du kontaktar KPA, som har hand om pensionerna för kommunanställda, så kan de berätta mer om hur det pensionsavtalet ser ut och vilka regler som gäller där.
Lycka till!
Tack Anna! Det ska jag göra.
Pollina
Hej! Jag jobbar som timanställd på karolinska. Får jag tjänstepension då? När jag går in på min pension ser jag knappt några pengar under fliken tjänstepension. ska det inte vara 4-5% av månadslönen? Studerar samtidigt och jobbar ca 40 h per månad.
Hej Tamira!
Jag tror att det finns vissa miniminivåer inom det avtalsområdet men jag rekommenderar dig att kontakta KPA, som har hand om pensioner för kommun- och landstingsanställda, så kan de berätta vad som gäller för dig.
Hej
Om man arbetar som timanställd hos en privat firma får man tjänstepension då?
Hej Britt!
Om du är privatanställd tjänsteman och din arbetsgivare har kollektivavtal och tillämpar ITP2 så tjänar du in tjänstepension om du jobbar minst 8 timmar per vecka i genomsnitt. ITP1 däremot kan du tjäna in från första timmen.
Saknas kollektivavtal får du själv prata med din arbetsgivare om inbetalningar till tjänstepension. Om du går in på Collectums hemsida kan du kolla om du omfattas av ITP.