Igår var jag på SPVs pensionsdag , en ovanligt intressant tillställning faktiskt. Många bra och roliga föreläsare som hade mycket att säga om pensionen och vilka risker vi egentligen bör ta med densamma.

Generaldirektör Ann-Christin Nykvist inledde och berättade att SPV låtit genomföra en undersökning med frågor om de pensionsbesked som från tid till annan dimper ner i brevlådan. Hon konstaterade att inte ens hälften läser pensionsbeskeden och sex av tio säger sig inte ha någon användning av innehållet i värdebeskeden. Det som enskilt är det viktigaste önskemålet och det som man saknar mest är prognoser på hur stor pensionen kan tänkas bli.

Trots att det varje år går ut 26 miljoner pensionsbesked, som enligt SPV motsvarar 13 000 träd, så känner vi oss alltså inte tillfreds med den information vi får.

Det här är en stor utmaning för alla oss som jobbar med pensioner för det handlar uppenbarligen inte om mängden information utan om hur vi säger. Jag tror att vi måste tänka som Klas Hallberg sa på en föreläsning jag var på för något år sedan, informationen måste inte ut– det viktiga är att den går in hos mottagaren.