I morse lyssnade jag som vanligt på väderprognosen på radion. Jag kunde snabbt konstatera att det som i veckan sagts om helgens väder, varken överensstämde med det jag såg utanför fönstret eller det som meteorolog Lisa Frost förutspådde. Istället för en stor sol och 15 grader lutar det nu alltså mer åt 5 grader och halvklart med viss risk för regn.

Trots att denna väderutsikt sätter vissa käppar i hjulet för mig som har sett fram emot att trampa runt i trädgården i T-shirt och plantera penséer, blir jag inte speciellt upprörd. Jag vet att vädret är föränderligt och att sanningshalten i långtidsprognoser är mycket låg. Ju närmare man kommer desto större är sannolikheten att prognosen stämmer.

Jag tror att de flesta inser detta och inte förlitar sig blint på det som står i tidningen eller det som sägs på radion vad gäller vädret. Jag tror att många gör liksom jag och kikar ut genom fönstret och använder de egna sinnena i stor utsträckning innan man klär sig för dagen. (Det är bara ungdomarna därhemma som vägrar inse att det fortfarande är kallt ute)

Egentligen är det så man ska behandla alla prognoser – ju längre de är desto mindre sannolikhet att det verkligen blir som de säger.

Det kan vara bra att ha i åtanke nästa gång du ser en pensionsprognos över din framtida ekonomi.