Häromdagen var jag och pratade med Juseks medlemmar på temat ”Allt om din pension”. Det var mest kvinnor i salongen vilket faktiskt inte hör till ovanligheterna. Kvinnor är ofta väldigt intresserade och mer kunniga i ämnet än vad de själva tror, men tyvärr är det ekonomiskt självförtroende inte så stort.

Under kvällen kom det väldigt många bra frågor och också en hel del skratt. Vi avhandlade allt från ättestupan till den höga risken med att ha räkor i kylen för länge.

Jag vet att många tycker pension är svårt och tråkigt men jag hävdar med bestämdhet att så inte behöver vara fallet. Det går banne mig att göra tråkiga ämnen roliga likväl som det går att göra roliga ämnen tråkiga. Hur många ”roliga” historier har man till exempel inte hört genom åren……

Hur mottagaren upplever informationen eller kunskapen handlar om förväntningar, inställningen till ämnet och hur det presenteras.

Vill vi att människor ska utnyttja möjligheterna att anpassa pensionen utifrån den egna situationen måste vi avdramatisera och inte skrämmas. Och framförallt måste vi prata om pensionen med ett brett leende på läpparna.