Jag fick ett mail från en kvinna som skrev:

”Hur sjutton ska jag någonsin kunna få kontroll på min pension? Jag är så förvirrad av all reklam och alla kuvert i olika färger som jag får i brevlådan. Finns det ingenstans där jag kan få allting samlat på en gång?!”

Jag svarade att hon delade sin frustration med ungefär nittionio procent av befolkningen, men det var ju föga tröst för henne. Jag kunde dock glädje henne, och alla andra som känner sig vanmäktiga, att det faktiskt finns ett par ställen där man kan få en hyfsat samlad bild. De är inte alls är hemliga, men uppenbarligen är det många som inte känner till att de finns.

Det första stället att besöka för alla är www.minpension.se. När du loggar in där ser du det mesta av din pension. Det som eventuellt inte finns med, till exempel privat sparande, kan du komplettera med själv.

Ett annat ställe, bara för dig som är privatanställd tjänsteman med ITP, är www.radgivningstjanst.se . Där kan du också få mycket matnyttig information om vad du har idag. Du får också regelrätta råd om hur du ska göra i framtiden.

Lägg en stund på att testa de här ställena innan du ger upp och lägger pensionskuverten på hyllan för gott. Det kanske kan visa sig vara väl investerade minuter för framtiden.