Gårdagens DI presenterar siffror från SEBs senaste sparbarometer som visar att vi blir rikare och rikare. Under tredje kvartalet 2010 ökade vi vår samlade förmögenhet med drygt 3 procent det vill säga 244 miljarder kronor.

Stor del av våra tillgångar finns nedplöjda i bostaden och bor man i storstadsområdena pratar vi om stora pengar som dessutom till största del är upplånade. En två-rummare i Stockholms innerstad har ett utgångspris på cirka 42 000 per kvadratmeter, vilket gör att en summa på ett par miljoner snabbt är passerad.

Gunilla Nyström som är privatekonom på SEB uppmanar klokt nog alla som har stora bostadslån att amortera som ett sätt att spara. Hon poängterar också vikten av att ha en buffert för oförutsedda utgifter, till exempel i form av kontosparande, som är lätt tillgängligt.

Sparbarometern visar också att vi är fortsatt bra på att pensionsspara, vilket jag tycker är positivt eftersom det kan ses som ett slags buffertsparande för framtiden.  Nu är ju oftast tiden efter pension inte en oförutsedd händelse direkt, men ibland känns det som om många faktiskt upplever det så och inte är riktigt föreberedda på vad som händer med ekonomin.