Jaha, då var semestern slut för denna sommar och jag konstaterar att rubrikerna talar om kraftiga börsfall och världskris.

Återigen sprids oro över hur våra pensionspengar ska klara sig mitt i all finansiell kris, och det är klart att vi påverkas av allt som sker i vår omvärld. Men när situationen ser ut som den gör är det bästa att inte göra någonting tycker jag, såvida man inte måste förstås.

Pensionssparande är för de allra flesta långsiktigt och då är det ingen bra idé att agera kortsiktigt. Jag tycker snarare att man ska tänka på pensionen som vilken större investering som helst, till exempel bostadsköp.

Om jag köper ett hus att bo i idag och huspriserna efter en tid sjunker skulle jag visserligen bli himla sur, men jag skulle inte sälja huset för det. Hade jag köpt huset i spekulationssyfte och räknat med att sälja det och få en snabb vinst hade jag nog däremot blivit rejält stressad.

Men om jag skaffade huset för att bo i åtminstone i tio år, spelar det ju inte så stor roll om priserna sjunker strax efter att jag har köpt det. Det viktiga är ju vad prisnivån är den dagen i framtiden när jag ska sälja.

 Så egentligen är mina råd desamma som alltid:

  •  Sparande på aktiemarknaden lämpar sig alldeles utmärkt för långsiktigt sparande, men inte för pengar som ska användas snart.
  • Se till att du har en bra riskspridning i ditt sparande.
  • Agera inte panikartat, se istället det som händer som en påminnelse om att börsen går upp och ner och att det ibland går väldigt fort.