Pensionären och livsnjutaren Jaffa, 17 år

Jag får ofta frågan om när jag tycker att man ska börja tänka på pensionen. Mitt svar blir som regel – så tidigt som möjligt. Med det sagt så tycker jag inte att man ska börja planera för pensionen hur tidigt som helst, men att sätta sig in i systemet och förstå vad det hela handlar om kan aldrig vara för tidigt i mina ögon.

För dem som är lite äldre, typ i min ålder, finns många frågor och funderingar kring hur mycket pengar det blir i pension och när man ska ta ut vilken pension och hur mycket pengarna räcker till. Men det är faktiskt inte bara den framtida ekonomin, som det oftast är fokus på, man bör fundera kring när man närmar sig pensionen.

I en artikel idag i DN med titeln ”Psykologens råd: Börja planera pensioneringen under arbetslivet” tipsar en terapeut om hur man får en mjukare övergång till pensionärslivet. De flesta ser fram emot att gå i pension men från att ena dagen var en efterfrågad och kunnig kollega till att nästa dag vara en före detta, numera pensionerad, kollega kan vara mentalt tufft.

Vi brukar ju prata om att trappa ner på slutet av arbetslivet som ett sätt att vänja sig vid mindre ekonomiskt utrymme och ibland som en åtgärd för att orka jobba längre. Men att gå ner på deltid innan det är dags att helt byta arbetstid till fritid kan få andra positiva effekter, till exempel en bättre mental omställning till ett liv utan kollegor och utmanande arbetsuppgifter. (Glöm dock inte att kolla vad som händer med ålderspensionen om du går ner på deltid)