På onsdag är det dags för PTKs årliga konferens om pensioner och försäkringar. Det blir en spännande heldag med många intressanta talare.

Jag ser fram emot att lyssna till Ari Riabacken som ska prata om hur vi människor egentligen hanterar information och hur vi resonerar när vi gör våra val. Jag misstänker att det blir en aha-upplevelse och många igenkännande skratt eftersom vi antagligen inte alls är så rationella som vi tror.

En annan punkt på programmet som är lockande är den om ITP som fyller 50 år. Ett halvt sekel är lång tid och världen såg annorlunda ut då, helt klart.

Jag tycker att det är kul att titta tillbaka i tiden och SCB är ju rena guldgruvan för den som vill veta mer. På deras hemsida kan jag läsa att Sveriges befolkning 1960 var knappt 7,5 miljoner, 2009 var vi drygt 9,3 miljoner invånare.  

De vanligast pojknamnen då var Anders och Mikael medan småflickorna hette Eva och Carina.

Den 11 oktober 1960 är det dramatik i FNs högkvarter när Sovjets dåvarande ledare Chrusjtjov tappar tålamodet, och i ilskan tar av sig skon och drämmer den i bordet.

(Som kuriosa kan jag nämna att Chrusjtjov tydligen inte kunde simma vilket föranledde Mao Zedong att tvinga på stackars Nikita ett par gigantiska armpuffar när de skulle ta sig ett dopp i floden. Det säger åtminstone Kalle Lind i rolig bok, som heter ”Människor det varit synd om”)

För övrigt kostade ett kilo kaffe 1960 nästan 11 kronor och Jussi Björling avled medan Bono i U2 och ITP-planen såg dagens första ljus. Och mer om ITPs historia får vi alltså veta på onsdag den 1 december.