Ett ord som ofta används i resonemang kring pension är risk. Jag vet att många känner obehag inför det ordet och är något man gärna undviker om det går. Men risk i placeringssammanhang är oftast något positivt och är också en förutsättning för att få möjlighet till en högra avkastning. Det vill säga att få mer än det man en gång placerade.
Det optimala pensionssparandet torde vara en sparform som gratis ger en hög avkastning utan risk. Ett sådant pensionssparande finns inte, mig veterligen, utan det gäller att hitta den rätta balansen. Oftast är det så att det som är rätt för den ene är fel för den andre och hur man värderar risken i förhållande till möjligheterna till hög avkastning är högst individuellt.
För att komma igång med tänket kring risk brukar jag jämföra det egna pensionssparandet, och då framförallt fondsparandet, med matvaror. Tänk att risken är det samma som hållbarhet och att avkastningen är detsamma som smak.
Räntefonder – I skafferiet har du en bas av livsmedel som du vet håller länge, som spaghetti, mjöl och kryddor. Dem behöver du inte kolla så ofta och risken för obehagliga överraskningar är rätt liten. Du kan som regel använda matvarorna ett bra tag efter bästföredatum. Smaksensationer är sällsynta och godast blir de här matvarorna om de serveras med något annat.
Breda aktiefonder till exempel globalfonder – I kylen har du färskvaror som grönsaker, mjölk och halvfabrikat som håller ett bra tag, men som ändå behöver ses över emellanåt för att inte stå och bli dåliga. Risken för obehagliga överraskningar är inte så jättestor och du kan oftast använda matvarorna ett tag efter bästföredatum. Dessa matvaror går att äta som de är men blir oftast godast om de serveras med något tilltugg.
Högriskfonder till exempel branschfonder – I den kallaste delen av kylen har du kanske ibland lyxvaror som musslor, räkor och hummer som du i princip ska äta i samma stund som du köpt dem. Risken för obehagliga överraskningar är stor och du bör hålla örnkoll så att de inte blir dåliga. Du ska i princip aldrig använda dessa efter bästföredatum eftersom de kan vara rent farliga om de blir för gamla.
Det funkar att äta bara hummer men det ställs höga krav på den som bara vill ha den här typen av varor i kylen. Ofta kommer smaken bättre till sin rätt om man inte upplever den varje dag.
Ta för vana att kolla igenom både skafferiet och pensionssparandet lite då och då. Om du kollar att bästföredatum fortfarande gäller, så minskar risken för obehagliga överraskningar.
Lämna en kommentar