Igår var jag ute på Skepparholmen tillsammans med min kollega Eva Karnehed. Vi var inbjudna av Lärarnas Riksförbund att prata inför ett 70-tal entusiastiska och frågvisa lärare.

Eva berättade hur det är att jobba i en bolagstyrelse och vilka utbildningar i ämnet som PTK erbjuder medan jag min vana trogen snackade pension.

Det var faktiskt en ovanlig samling deltagare den här gången eftersom det var en sådan stor spridning i ålder. Normalt brukar de som är intresserade av att veta mer om pension ha passerat fyrtio med god marginal, men igår var nog halva styrkan i 30-årsåldern.

Frågorna handlade om allt från skillnaden mellan ITP1 och ITP2  till vem som bör ha ett efterlevandeskydd och vad som händer om man inte gör något val inom ITP.

Under lunchen blev jag också varse att många av de yngre deltagarna hade förvånansvärt bra koll. Det blev diskussion om livslängdsantaganden hos de olika försäkringsbolagen, och hur bankerna försöker tvinga sig till pensionssparandet genom att hota med att ta bort ränterabatter på lån.

En kille berättade att han blivit så arg när han träffade sin bankkontakt och mötts av ovanstående resonemang, att han hade sagt att han skulle byta bank om de fortsatta komma med sådana där hot.

Det är rätta takter tycker jag!

Gör dig själv en tjänst och var en kritisk konsument som ser till ditt ekonomiska bästa – inte till bankens, fondbolagets eller försäkringsbolagets.