Det här med att jobba och plocka ut en liten del av pensionen för att komma åt pensionsärsrabatterna kan vara en attraktiv idé. Vid en första tanke låter det ju fiffigt att liksom både äta kakan och ha den kvar. Men det kan visa sig vara en dyrköpt kaka om man blir arbetslös för då påverkas a-kassan rätt rejält.  

Det är egentligen samma sak som när jag får frågan om det inte är en god idé att plocka ut den allmänna pensionen och placera om den själv. För att motivera en sådan manöver anges ofta två skäl – högre avkastning och skydd till de efterlevande, två bra lockbeten.

I ett sånt läge är det första man bör fråga sig  vem det är som presenterar idén och varför? Det finns inga garantier för att pengarna växer mer i värde om du placerar om dem själv. Är det ett efterlevandeskydd du vill åt kanske det finns andra lösningar som är bättre.

Att plocka ut pension i förtid gör din månatliga pension lägre resten av livet och det bör du ta med i beräkningen. På Pensionsmyndigheten kan du kolla vad ett år mer eller mindre i yrkeslivet gör med storleken på din pension. 

I beslutssituationer hamnar man ofta i någon slags å ena sidan och å andra sidan, men det tycker jag är bra. Lite eftertanke innan kan faktiskt visa sig vara det mest lönsamma man kan göra.