I fredags när jag var på Sandvik Coromant i Gimo och pratade pension, kom frågan om varför man måste välja. Jag kunde märka en viss frustration över det faktum att pensionen till stora delar vilar i den enskildes händer.

DN har i en artikelserie berättat om alla val vi förväntas göra och vilken beslutsångest vi kan drabbas av när vi tror att vi måste välja. Idag var det filosofen Karin Enflo som fick komma till tals och hennes budskap är att man ska acceptera sina val. Hon tycker att alltför många ödslar tid och kraft på att fundera över och leta efter det bästa alternativet, istället för att acceptera ett som är gott nog.

Hon säger också i artikeln att det egentligen inte är mängden alternativ som är det viktiga utan att det åtminstone finns ett bra alternativ – oavsett om man värderar kvalitet högre än pris eller tvärtom.

Jag håller absolut med Karin Enflo, och när det handlar om pensionsval så är hennes ord klockrena. Det finns en uppsjö med valmöjligheter, framförallt för premiepensionen men också för tjänstepension.

Med tanke på frågan från i fredags kan jag lugna gammal som ung med att det finns bra alternativ för den som inte vill/kan/orkar göra egna pensionsval. Ickevalet i premiepensionen kallas AP7 såfa och för ITP är det i Alectas Optimal Pension som pengarna hamnar om du inte gör ett val.

Även om ickevalen är bra tycker jag att du ska kolla vad de innebär – för det är först då du kan känna dig trygg med att dina pengar finns placerade i ett tillräckligt bra alternativ.