När jag rör mig i pensionsvärlden så dyker det lite då och då upp synpunkter på ITP-upphandlingen. De röster som hörs mest är, kanske inte så förvånande, de som är mest kritiska. Och flest negativa synpunkter har så klart de som av någon anledning inte kom med i upphandlingen, samt den kategori yrkesutövare som har som profession att ge pensionssparare rådgivning.

Egentligen är det inte konstigt alls att parterna får kritik för sin upphandling. Det är klart att man som bolag blir lite putt och ledsen över upptäckten att de egna produkterna inte riktigt håller måttet i en upphandling.

Likaså har jag full förståelse för att de som tjänar sitt levebröd på att ge dyrbara råd om fonder och försäkringar, inte tycker att billiga produkter är störtkul att sälja eftersom det inte finns några möjligheter att tjäna pengar.

Men att branschaktörer av olika slag har det jobbigt kan PTK, som företräder arbetstagarna, faktiskt strunta blankt i. Vårt uppdrag är solklart – vi ska ge alla ITP-försäkrade en så bra pension som möjligt, och då är upphandling det mest effektiva sättet att nå dit. Det tycker vi, och det tycker de som berörs också – nämligen alla de privatanställda tjänstemännen som har ITP och det är väl ändå det som viktigast.

Trevlig helg!